15 април - Световен ден на културата

Знакът на Знамето на мира (алена окръжност с три алени сфери в средата на бял фон) е създаден от Николай Рьорих
15.04.2022 / 09:47

15 април е обявен за Световен ден на културата. Отбелязва се от 1998 г. по инициатива на Международната лига за защита на културата.

Посветен е на годишнина от подписването през 1935 във Вашингтон на първия в света международен договор на паметниците на културата, на художествените и научните институции и техния персонал в мирно време и по време на въоръжен конфликт, известен като Пакт Рьорих. Договорът утвърждава Знамето на мира като международно признат флаг за защита на културните ценности.

Знакът на Знамето на мира (алена окръжност с три алени сфери в средата на бял фон) е създаден от руския художник Николай Рьорих.

Темата коментира в “Нашият ден“ проф. Зарко Ждраков от НХА, катедра „Изкуствознание“:

“Искам преди всичко да пожелая на хората на културата и колегите ми здраве, за да можем да творим. Ако човек обича материята, с която се занимава, няма съмнение, че ще постигне нещо.

При опазването на културата и изкуството в България има големи проблеми, които вървят от десетилетия.“

На 14.04.2022 г. в галерия „Академия“ Катедра „Изкуствознание“ беше представена книгата на проф. Ждраков - “Авторовият знак като самоидентификация във визуалните изкуства от античността до XX век”:

“Избрах тази тема, защото тя отсъства в историография на изкуството, досега не е обръщано внимание на мястото на художника като знак в неговото художествено-идейно пространство. Обикновено авторите присъстват в история на изкуството през биографиите си и техните известни произведения, анализът се е фокусирал винаги върху тази проблематика. Моето изследване е насочено именно към това знаково присъствие на художника.“, споделя авторът.

Източник; БНР
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев