Спря пети блок на АЕЦ „Козлодуй“

АЕЦ "Козлодуй"
22.06.2022 / 15:22

Пети блок на АЕЦ "Козлодуй" спря работа заради авария рано тази сутрин.

"На 22.06.2022 г. в 06:05 часа пети блок на АЕЦ „Козлодуй” изключи от енергийната система на страната вследствие на неизправност в системата за възбуждане на генератора и задействане на електрическа защита в конвенционалната, неядрена част. Реакторът е спрян със сработване на аварийна защита", съобщиха АЕЦ "Козлодуй".

Няма промяна в радиационната обстановка на площадката на атомната централа, пишат от АЕЦ. И уверяват: След отстраняване на причините пети блок ще бъде включен в паралел с електроенергийната система на страната.

Шести енергиен блок на АЕЦ „Козлодуй” работи с пълно натоварване на мощността в съответствие с графика на Електроенергийния системен оператор.

Агенцията за ядрено регулиране е уведомена оперативно за аварийното изключване на пети блок. Очаква се и факс от Централата с допълнителна информация. Това заявиха от Агенцията за ядрено регулиране за DarikNews.bg.

На 28 май бе съобщено, че е звършил плановият годишен ремонт на пети енергоблок на Атомната електроцентрала (АЕЦ) „Козлодуй”, който след проверка и издадено одобрение от Агенцията за ядрено регулиране, е включен в електроенергийната система на България в 9:33 часа. По време на ремонтната кампания, започнала на 24 април, е извършено презареждане на реактора със свежо ядрено гориво и са изпълнени планираните дейности по ремонт и профилактика на оборудването и системите на блока, съобщиха от информационния център на централата.

Източник: DarikNews.bg
 
 

Copyright © 2008-2022 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев