България спира визите за руснаци с имоти в България и за туристи от Русия

Виза
06.08.2022 / 13:47

България спира да приема документи за туристически визи за граждани на Русия, съобщи РИА Новости, позовавайки се на Асоциацията на туроператорите на Русия (АТОР). Мярката важи както за туристите, така и за собствениците на имоти в България.

„Според туроператорите българското консулство в Москва ги е уведомило за временното преустановяване на приема на документи за туристически визи, както и за визи за собственици на имоти „във връзка с възникналата извънредна ситуация“, казват от туроператорите. съобщение на дипломатическото ни представителство.

От консулството ни в Москва обясниха на руснаците, че причината за спирането на визите е обявяването на 5 август на 14 служители на дипломатическите мисии и консулските служби на България в Русия за персона нон грата.

„Тази стъпка от страна на руската страна е отговор на решението на българските власти да експулсират 70 руски дипломати и технически служители на руските дипломатически ведомства, включително руските генерални консули във Варна и Русе“, коментира АТОР.

От сдружението уточниха още, че поради липса на служители консулската служба на руското посолство в България и генералното консулство във Варна са преустановили частично работата си. Освен това Генералното консулство на Русия в Русе преустанови дейността си. Генералното консулство на България в Екатеринбург също е временно затворено.

От асоциацията отбелязват, че не се знае колко дълго ще продължи паузата в процеса на издаване на визи. "Източници на вестник АТОР съобщават, че българската страна ще търси възможности за подновяване на издаването на визи в Русия", допълват от АТОР.

Вчера руското външно министерство уведоми българския посланик Атанас Кръстин за реакцията на Москва на ограниченията върху работата на руски дипломатически институции в България. 14 служители на посолството и консулските служби на България в Русия са обявени за "персона нон грата". По-рано София съобщи, че е наложила подобни мерки срещу 70 служители на руски институции в чужбина, на които българските власти приписват работа за специалните служби под прикритието на дипломатическа дейност.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2022 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев