Роди се "Контейнер" за култура в градска среда

...............................................
14.08.2022 / 10:59

До един от социално най-полюсно приеманите паметници в последните месеци – този на Съветската армия в София, се откри ново пространство за култура в градска среда. Откритата кутия, която напомня на телевизионен екран, се явява отговор на различната, независима българска култура, която тепърва ще се съвзема от COVID-пораженията върху връзката изкуство-публика. Мястото носи името "Контейнер" и е дело на "Студио за документален театър "Vox Populi" – група съмишленици, които преди десет години запознаха българската публика с жанра документален театър.

"Контейнер" тръгва от идеята за театър, който е видим и пресреща хората по техния пешеходен трафик – достъпен, социален, реактивен. „Избрахме Паметника на Съветската Армия, защото не се страхуваме от сложното минало, защото знаем, че театърът вирее в конфликтна среда и вярваме в изкуството като социален жест, като хуманен акт, като най-чистото знаме на мира и близостта между хората“ – казват създателите му.

В ефира на Радио София основателката на Студиото за документален театър и режисьор Неда Соколовска обясни, че това ще бъде сцена, на която ще бъдат представяни независими продукции, като приоритет ще имат творби, които имат социален характер и ангажираност, които са свързани с актуални обществено важни теми. „С голям приоритет за нас са куклени, детски представления“, каза още режисьорът.

Сценичният павилион на VOX POPULI се реализира с подкрепата на Столична община и е част от Календара на културните събития на София. Сцената на открито ще предлага културно съдържание до края на октомври, а програмата му може да намерите тук: https://www.facebook.com/studiovoxpopuli/

Още снимки от новината

...............................................

 

Източник: БНР
Снимки: Facebook / @studiovoxpopuli
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев