90% ръст на чуждестранните туристи в София за година

София, ул. "Витошка" @БНР
08.10.2022 / 11:39

90% е ръстът на чуждестранните туристи в София и 26% на българските туристи спрямо 2021 г., каза пред БНР директорът на столичното общинско предприятие по туризъм Иво Маринов.

Туризмът в София се възстановява, каза Иво Маринов и посочи, че средният престой на чуждестранните туристи е близо три дни, а на българите - 2,3 дни. Най-много са посетителите от Германия, Израел, Румъния, Италия, Великобритания. Засилен интерес има и от испански туристи. Маринов сподели и какво според него може да помогне за пълното възстановяване на интереса към туризма в столицата:

"Това е пълното възстановяване на въздушните връзки с останалите пазари. Второто е, че след като се промени търсенето на самите туристи, да предлагаме продукти, които са по-специфични и които не изискват конкретно връзка с туроператор, да прави такива продукти-маршрути“.

За целта са разработени и включени в програмите на туроператорите специализирани продукти, като картата „Опознай птиците на София“, където могат да се наблюдават над 250 вида птици в три от парковете на града, „Карта на Street Art-Arts“ предвижда разглеждане на 20 професионално изработени графита. "Винена карта на София" представя българските винени сортове и вина.

Работи се и по създаване на Атлас на българския конгресен туризъм, карта на архитектурното наследство от периода след 1945 г., на вековни дървета в София и бирена карта на крафт бирите, каза Иво Маринов. Той посочи, че конгресният и събитиен туризъм се развива добре. Очаква се през есенните и зимните месеци, ако няма здравни мерки и ограничения, свързани с коронавируса, броят на туристите да бъде достигнат преди пандемията.

Водят се разговори с един от нискотарифните превозвачи, съвместно с Летище София и Столична община за рекламиране на възможностите за туризъм в столицата./БНР

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев