Засилената политика на разширяване е най-силният геополитически инструмент на ЕС

Европейски парламент
23.11.2022 / 14:09

Евродепутатите призовават ЕС да преодолее статуквото и да даде нова енергия на процеса на разширяване както сред страните членки, така и в страните кандидатки.

В светлината на нарастващата руска заплаха за европейския мир и стабилност, засилената политика на разширяване остава най-силният геополитически инструмент на разположение на ЕС, твърдят евродепутатите в препоръка, приета на пленарно заседание в сряда.

За да бъде по-надежден и ефективен глобален играч, ЕС трябва да реформира своите процедури за вземане на решения за присъединяването на нови членове и да премахне необходимостта от единодушие, като го замени с квалифицирано мнозинство. Евродепутатите също така призовават държавите-членки да изпълнят ангажиментите на ЕС към Западните Балкани и страните от Източното партньорство и да гарантират, че не се предлагат алтернативи на страните кандидатки вместо пълноправно членство в ЕС.

 

Санкция за връщане назад, възнаграждение за устойчив напредък

Депутатите настояват демократичните реформи и върховенството на закона да бъдат поставени на преден план в процеса на разширяване, заедно с подобрен мониторинг, докладване, оценка и поставяне на условия.

Препоръката относно новата стратегия на ЕС за разширяване, приета от евродепутатите, призовава ЕС да направи финансирането от ЕС и неговите осезаеми резултати по-видими в страните, участващи в процеса на разширяване. Те също така искат ЕС да работи за предотвратяване на намесата на трети страни в политическите, изборните и други демократични процеси в тези страни.

Едновременно с гарантирането, че всяка стагнация или изоставане в процеса на реформи, свързани с ЕС, се санкционира в реално време, ЕС следва също така да възнаграждава страните кандидатки, когато постигат устойчив напредък, включително чрез постепенното им включване в единния пазар на ЕС. Те настояват за ясни срокове за приключване на преговорите с присъединяващите се страни и настояват те да приключат най-късно до края на настоящото десетилетие.

 

Акцент върху външната политика

Подчертавайки важността за ЕС да даде приоритет на привеждането в съответствие на присъединяващите се страни с общата външна политика и политика на сигурност на ЕС, евродепутатите казват, че преговорите за присъединяване със Сърбия трябва да напреднат само ако страната подкрепи санкциите на ЕС срещу Русия и постигне значителен напредък в реформите, свързани с ЕС.

Членовете приветстват изключително бързото решение на Европейския съвет относно молбите за членство в ЕС на Украйна, Република Молдова и Грузия и призовават тези три страни да напреднат със съществени реформи.

Парламентът също така приветства условната препоръка на Комисията за предоставяне на статут на страна кандидатка на Босна и Херцеговина и призовава Европейския съвет да предприеме последващи действия във връзка с препоръката възможно най-скоро.

 

цитат

Докладчикът Тонино Пикула (S&D, HR) каза: „Тази камара винаги е била най-видният поддръжник на разширяването. Чрез приемането на солидни препоръки за това как трябва да се прилага бъдещата политика на разширяване, можем отново да зададем тона и стандартите, за да позволим на Европейския съюз да расте и просперира. Ние искаме да гарантираме, че ЕС ще остане развиваща се общност от европейски държави, отворена за присъединяване на демокрации със сходно мислене, споделящи общи ценности и интереси.

Препоръката беше приета с 502 гласа „за“, 75 „против“ и 61 „въздържал се“.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев