Европейският парламент обяви Русия за държавен спонсор на тероризма

Евродепутатите казват, че руските сили тероризират украинските цивилни @UKRAINE_YASUYOSHI-CHIBA_AFP
23.11.2022 / 14:26

След зверствата, извършени от режима на Владимир Путин срещу украински цивилни, евродепутатите признаха Русия за държавен спонсор на тероризма.

В сряда парламентът прие резолюция относно последните събития в бруталната агресивна война на Русия срещу Украйна. Евродепутатите подчертават, че умишлените атаки и жестокости, извършени от руските сили и техните подставени лица срещу цивилни в Украйна, унищожаването на гражданска инфраструктура и други сериозни нарушения на международното и хуманитарното право се равняват на терористични актове и представляват военни престъпления. В светлината на това те признават Русия за държавен спонсор на тероризма и за държава, която „използва средства за тероризъм“.

 

Необходима е правна рамка на ЕС

Тъй като понастоящем ЕС не може официално да посочи държави като спонсори на тероризма, Парламентът призовава ЕС и неговите държави-членки да въведат подходяща правна рамка и да обмислят добавянето на Русия към такъв списък. Това би предизвикало редица значителни ограничителни мерки срещу Москва и би имало дълбоки ограничителни последици за отношенията на ЕС с Русия.

Междувременно евродепутатите призовават Съвета да включи руската паравоенна организация „групата Вагнер“, 141-ви специален моторизиран полк, известен също като „кадировците“, и други финансирани от Русия въоръжени групировки, милиции и подставени лица в ЕС терористичен списък.

 

Изолирайте повече Русия, завършете работата по деветия пакет от санкции на ЕС

Парламентът призовава Европейския съюз да изолира допълнително Русия в международен план, включително когато става въпрос за членството на Русия в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН. Евродепутатите също така искат дипломатическите връзки с Русия да бъдат намалени, контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум и свързаните с руската държава институции в ЕС, разпространяващи пропаганда по света, да бъдат затворени и забранени.

На фона на ескалиращите терористични актове на Кремъл срещу украински цивилни, резолюцията освен това призовава държавите-членки на ЕС в Съвета бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва. Евродепутатите също така искат страните от ЕС активно да предотвратяват, разследват и преследват всяко заобикаляне на настоящите санкции и заедно с Европейската комисия да обмислят възможни мерки срещу страни, които се опитват да помогнат на Русия да заобиколи вече въведените ограничителни мерки.

Резолюцията беше приета с 494 гласа „за“, 58 „против“ и 44 „въздържал се“.

За повече информация относно определянето на държави като спонсори на тероризма и подобни правни рамки в други държави вижте последния брифинг на Изследователската служба на Европейския парламент.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев