Евродепутатите отварят пътя за нови източници на приходи на ЕС

Европейски парламент
23.11.2022 / 14:35

В сряда Парламентът проправи пътя към въвеждането от ЕС на следващото поколение „собствени ресурси“, източници на приходи за бюджета на ЕС.

С 440 гласа „за“, 117 „против“ и 77 „въздържал се“, евродепутатите направиха важна стъпка към прилагането на изменение на закона, уреждащ приходите на ЕС, така нареченото „Решение за собствените ресурси“ (ORD). Това изменение, след като бъде прието от Съвета и ратифицирано от всички държави-членки, ще въведе три нови източника на приходи: приходи от търговия с емисии (ETS); ресурсите, генерирани от предложения механизъм на ЕС за коригиране на въглеродните граници (CBAM); и дял от преразпределените печалби на много големи мултинационални компании (въз основа на стълб 1 от споразумението ОИСР/Г-20).

 

Започнете да подготвяте следващата кошница със собствени ресурси, спазвайте пътната карта

Депутатите призоваха Съвета да приеме бързо това решение и да осигури навременното въвеждане на тези нови собствени ресурси. Те добавят, че „Комисията трябва да предприеме допълнителни навременни действия, ако предложените нови собствени ресурси не бъдат приети или не генерират очакваното ниво на приходи“.

Те също така подчертават, че съгласно договореното в правно обвързващата пътна карта, изложена в Междуинституционалното споразумение, се очаква Комисията да представи предложение за втори набор от нови собствени ресурси до края на 2023 г., което може да включва данък върху финансовите транзакции и собствен ресурс, свързан с корпоративния сектор.

 

Направете бюджета на ЕС устойчив на бъдещето

В неотдавнашната си резолюция относно бюджета на ЕС за следващата година Парламентът заяви, че напредъкът по отношение на новите собствени ресурси е от съществено значение както за финансирането на дълга, възникнал в рамките на NextGenerationEU (NGEU), така и за „финансовата устойчивост и прилагането на настоящите и бъдещите многогодишни финансови рамки“ – Дългосрочни бюджети на ЕС.

При отделно гласуване във вторник Парламентът прие резолюция относно прилагането на стратегията за заеми NextGenerationEU, изготвена от същите съдокладчици, отговарящи за досието на собствените ресурси на ЕС, с 474 гласа „за“, 80 „против“ и 78 „въздържал се“.

 

Цитати

Хосе Мануел Фернандес (ЕНП, Португалия), съдокладчик: „За NextGenerationEU Комисията зае 800 милиарда евро на финансовите пазари и 420 милиарда евро от тази сума се използват за финансиране на плановете за възстановяване и устойчивост на държавите членки. Това трябва да бъде възстановено от бюджета на Европейския съюз до 2058 г. Но не можем да натоварваме следващите поколения с това. Не можем да съкратим и предстоящите програми на ЕС, а разходите за изплащане на дълга след 2027 г. са високи: над 15 милиарда евро годишно. Оттук нарастващото значение на новите приходи за изплащане на дълга и за посрещане на нови предизвикателства чрез общи проекти.“

Valérie Hayer (RENEW, FR), съдокладчик: „Европейските институции поеха ангажимент към европейските граждани, че дългът, натрупан от NextGenerationEU, няма да бъде изплатен чрез повишаване на данъци или съкращаване на програми на ЕС, а чрез създаване на нови собствени ресурси. Това е защо Парламентът, в момент, когато финализираме нашите преговори за реформата на пазара на въглеродни емисии и относно механизма за коригиране на въглеродните граници, потвърждава отново, чрез това гласуване, своята позиция ясно и решително. Въпросът е да спазваме нашите ангажименти като лица, вземащи политически решения, и доверието ни пред инвеститорите. Нека не губим повече време: Съветът трябва бързо да изпълни това решение.“

 

Заден план

ОРЗ е правното основание, което предвижда източниците на приходи на бюджета на ЕС, и също така е правното основание, разрешаващо заемането на средства на финансовите пазари за финансиране на Инструмента за възстановяване на ЕС от следващо поколение (NGEU). Съветът приема решението с единодушие след консултация с Европейския парламент. Преди да влезе в сила, ORD трябва да бъде ратифициран от всички страни членки.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев