Защо някои български евродепутати гласуваха против резолюцията, която обяви Русия за спонсор на тероризма

Петър Витанов
23.11.2022 / 15:41

От общо 12 евродепутати от Прогресивния алианс на социалистите и демократите, които гласуваха против резолюцията, обявяваща Русия за спонсор на тероризма, 5 бяха български социалисти от политическата група. Това сочат резултатите от гласуването на документа.

 

Председателят на делегацията на българските социалисти Петър Витанов мотивира отрицателния вот на колегите си така:

„Тази резолюция не може да призовава за ограничаване, доколкото е възможно ограничаване, на всички дипломатически контакти. Това означава, че просто не се търси мирно решение, не се търсят преговори, но ясно се търси по-нататъшна ескалация. Със самата тази тежка реторика, в накрая, по мое мнение, ние развързваме ръцете на Путин и влизаме в разказа на Путин. Обявете го за терорист и тогава на практика развързвате ръцете му да прави каквото си иска в Украйна, без да се съобразява с нищо."

Повечето отрицателни гласове за резолюцията са от групата "Идентичност и демокрация" - 26 души. От българските евродепутати в гласуването не участваха Ева Майдел от Европейската народна партия и Андрей Слабаков от Европейските консерватори и реформисти.

В документа парламентът призовава ЕС да продължи да изолира Русия в международен план, включително що се отнася до членството й в международни организации и органи като Съвета за сигурност на ООН. Депутатите в Европейския парламент искат контактите на ЕС с официални руски представители да бъдат сведени до абсолютния минимум, а институциите, свързани с руската държава в ЕС, които разпространяват пропаганда по света, да бъдат затворени и забранени. В документа се призовават страните членки бързо да приключат работата си по деветия пакет от санкции срещу Москва./БНР

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев