Австрия реши, че България и Румъния не са готови за Шенген

@kleinezeitung.at
24.11.2022 / 09:50

Австрийският канцлер Карл Нехамер каза, че страната му подкрепя присъединяването на Хърватия към Шенген, но България и Румъния "може да се страхуват от австрийско вето".

„Ще подкрепим присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство, но ще бъдем критични към усилията на България и Румъния“, каза канцлерът на пресконференция след среща с хърватския премиер Андрей Пленкович.

Карл Нехамер подчерта, че малко нелегални мигранти идват през Хърватия, докато 40 процента от мигрантите преминават през Турция, България, Румъния и Унгария:

„Ние сме подложени на изключителен натиск от нелегални мигранти, въпреки че сме вътрешна, а не гранична държава в ЕС.

Сега обсъждаме разширяването на Шенгенското пространство, като в същото време виждаме, че външните граници са недостатъчно или изобщо не са защитени, а от друга страна защитата на вътрешните граници трябва да бъде намалена. От наша гледна точка това няма да е възможно. Така не може да стане разширяването на Шенгенското пространство, каза австрийският канцлер.

Сайтът на австрийската радио и телевизия ORF публикува снощи материал под заглавие "България и Румъния не са готови за Шенген". Изданието отразява започналото вчера посещение на австрийския канцлер в Хърватия и срещата с хърватския му колега Андрей Пленкович.

 

И ключова шведска партия се обяви против приемането на България в Шенген

"Шведските демократи" са против приемането на България в Шенген. Това казва в писмен отговор до БНР шведският евродепутат Чарли Ваймерс от групата на Европейските консерватори и реформисти.

Ваймерс е от втората по големина партия в шведския парламент, която подкрепя управляващата коалиция, без да е част от нея.

В отговор на БНР Ваймърс заявява: „Според националния оперативен отдел на шведската полиция чуждестранни банди ограбват възрастни хора, нахлуват в домове, участват в трафик на хора, крадат гориво, селскостопанско оборудване и двигатели за лодки на стойност милиарди крони всяка година. Половината от тези грабежи са дело на чуждестранни организирани престъпни групи от други страни, включително България и Румъния. Ние ще продължим да се противопоставяме на присъединяването на двете страни към Шенген, докато тези групи продължават да бъдат огромен проблем."

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев