Борел: Има споразумение между Косово и Сърбия

@news360.es
24.11.2022 / 10:07

Представителите на Белград и Прищина са постигнали споразумение по въпроса за регистрационните номера, потвърди върховният представител на ЕС Жозеп Борел. Той добави, че страните вече могат "да се концентрират изцяло върху предложението за нормализиране на отношенията си".

„Имаме сделка! Имам голямо удоволствие да съобщя, че основните преговарящи на #Косово и #Сърбия, с посредничеството на ЕС, се споразумяха за мерки за избягване на по-нататъшна ескалация и за пълно концентриране върху предложението за нормализиране на отношенията им. " Борел написа в Twitter.

„Сърбия ще спре да издава регистрационни табели с имена на градове в Косово, а Косово ще спре по-нататъшни действия, свързани с пререгистрацията на превозни средства.“

„Ще поканя страните през следващите дни, за да обсъдим следващите стъпки“, каза Борел.

Базираният в Прищина преговарящ Бесник Бислими каза, че след споразумението "интензивните разговори трябва да продължат по предложението на ЕС, подкрепено от Германия и Франция, за пълно нормализиране на отношенията".

В същото време той благодари на пратеника на ЕС Мирослав Лайчак и партиите за тяхната упорита работа.

В началото на срещата Мирослав Лайчак каза, че се надява днес да успеят да намерят решение за деескалация на напрежението./БГНЕС

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2022 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев