Пожар в общежитие на университет "Проф. Асен Златаров" в Бургас

Снимка от мястото на инцидента
27.11.2022 / 18:44

Пожар избухна в студентско общежитие в Бургас. Няма пострадали. Огънят е тръгнал в една от сградите на Университет "Проф. Асен Златаров" - стая на блок 3 на 11-тия етаж. Причината е отоплителен уред-тип духалка, оставен без надзор. Момичето, което го е включило, е отишло в друга стая. Студентите са направили опит да загасят огъня с пожарогасител, но се е оказало невъзможно. Днес започна и дарителска кампания в подкрепа на студентката, чиято стая изгоря.

Сигналът за пожара е получен в 22:40 часа, уточнява директорът на Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Бургас Николай Николаев. На място са изпратени два екипа, впоследствие и трети. Сработила е пожарогасителната система на общежитието и студентите са евакуирани.

 

Ето какво разказаха те:

"Чух, че в стая е гръмнала духалка и всички излязохме навън“

"Пожарната дойде веднага след като звъннахме".

"Аз седях и учех. Моята стая гледа към този блок. Чух пукане, после крясък. Погледнах и една стая гореше. Звъннах на 112, те дойдоха веднага".

"Дама, която обитава стаята е пуснала отоплителен уред. Излязла е, после са й се обадили, че гори в нейната стая. Опитали са с пожарогасители да гасят, не са успели", обясни комисар Николай Николаев.

Щети са нанесени на стаята, обгоряла е вратата на срещуположното помещение, има и задимяване на етажа.

Продължават огледите и оценките на щетите след пожара, съобщават от ВУЗ-а. Огънят засегна съседни помещения и общи части.

От университета уточняват, че в блок 3-ти, който е саниран и със сменена дограма, е работило парно отопление. Въпреки това е включена електрическа печка тип духалка, каквито за забранени за употреба в общежитието.

Междувременно колеги на студентката, чиято стая изгоря започнаха дарителска акция. Огънят е погълнал всичките й вещи, дрехи и учебни помагала. Тя е студентка в бургаския филиал на Националната художествена академия.

Източник: БНР
Снимка: gramofona.com
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев