Приключват политическите консултации на "Дондуков" 2, президентът разговаря с представители на "Български възход"

Президентство
28.11.2022 / 10:37

Приключват политическите консултации на президента с парламентарните партии преди Румен Радев да връчи първия проучвателен мандат за съставяне на правителство. След ГЕРБ, "Продължаваме промяната", ДПС, "Възраждане", БСП и "Демократична България" днес държавният глава ще разговаря с представителите на последната формация - "Български възход".

Почти два месеца след предсрочните парламентарни избори и 33 дни след началото на политическите консултации на президента Румен Радев с парламентарните формации, срещите на "Дондуков" 2 приключват днес с ръководството на най-малката група в 48-ото Народно събрание. Държавният глава ще обсъди и с "Български възход" шансовете за излъчване на правителство:

"Това, което чакаме всички – консолидация за намиране на успешна формула за съставяне на управление за решаване на важните проблеми отива в друга посока – на чертане на нови разделителни линии".

 

Президентът напомни на депутатите:

"Българският парламент има да свърши важна работа. Този парламент, а не следващия. Има закони, които трябва да се приемат сега, а не през лятото. Дадох достатъчно време за работа по тези закони и за диалог партиите да поемат своята отговорност за съставяне на редовно правителство. Иначе, ако те са единодушни, че желаят избори веднага – няма проблем. Това зависи изцяло от партиите".

Вчера пред "Хоризонт" лидерът на "Български възход" Стефан Янев, който е бивш служебен премиер и беше министър на отбраната в кабинета на Кирил Петков, потвърди, че формацията му е готова да разговаря с всички парламентарни партии:

"Бихме подкрепили възможност за съставяне на правителство при ясни правила, при разписана програма и приоритети. Тези приоритети, тази програма, ако не отговарят на очакванията на хората за решаване на техните проблеми, това означава, че даваме някаква подкрепа, която е просто ей така, между другото, безпринципна".

След консултациите с "Български възход" предстои президентът да обяви кога ще връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство - на ГЕРБ.

Източник: БНР
Снимка: Ани Петрова
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев