Извънредното заседание на парламента започна с 30-минутна почивка

Народното събрание в София
29.11.2022 / 10:50

Точно в 10:00 ч. депутатите събраха кворум за старт на извънредното заседание на парламента, на което ще бъдат разгледани удължаването на бюджетите на Държавното обществено осигуряване, на Здравната каса и на Държавния бюджет. Днес ще се проведе и отмененият в петък контрол върху изпълнителната власт.

Иван Ченчев от БСП, обаче, настоя да бъде извикан целият състав на Министерски съвет заради обсъждането на бюджета и поиска 30 минути почивка, за да може това да стане. Неговата молба беше удовлетворена от председателя на НС Вежди Рашидов и заседанието прекъснато още в самото начало.

По-рано бюджетната комисия в НС прие на второ четене част от измененията в Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане, внесен от Министерски съвет. В Законопроекта се посочва, че след изтичане срока на действие на схемата за държавна помощ под формата на данъчно облекчение, представляващо държавна помощ за регионално развитие, към Европейската комисия е подадено уведомление за нова схема за държавна помощ, с която да се запази същността на данъчното облекчение, действало до 31 декември 2021 г., и да се прилага през новия програмен период. Целта на схемата за държавна помощ е насърчаване на инвестициите за производствена дейност в общини с безработица с или над 25 на сто по-висока от средната за страната, както и намаляване на безработицата в тези общини чрез осигуряване на определена заетост.

Във връзка с това със законопроекта се предлага данъчното облекчение, представляващо държавна помощ за регионално развитие под формата на преотстъпен данък, да се предоставя само за проект за първоначална инвестиция, която е със същия обхват както за периода 2015 г. - 2021 г., на данъчно задължено лице, което е микро-, малко или средно предприятие (МСП). По този начин ще продължи насърчаването на инвестициите за производствена дейност в общини с безработица със или над 25 на сто по-висока от средната за страната, както и намаляването на безработицата в тези общини чрез осигуряване на определена заетост. Схемата ще се прилага за всички региони в страната с по-широкия обхват на първоначална инвестиция. Също така схемата при одобрение от страна на ЕК ще продължи да се прилага по сходен начин на действащата до 31 декември 2021 г. схема за помощ. Целта на новата схема е да продължи да се предоставя данъчно облекчение под формата на държавна помощ за регионално развитие, което да е съобразено с променените изисквания на Европейската комисия и което да се опира на данъчното облекчение.

Днес трябва да се проведе и парламентарен контрол. Според програмата му в него участие трябва да вземат служебният премиер Гълъб Донев и още 10 министри.

Донев ще трябва да отговори на три въпроса, като един от тях е от лидера на левицата Корнелия Нинова. Тя иска да получи отговор за позицията на служебното правителство, че България е "пред война". Донев ще отговаря на още два въпроса – за извършената от областния управител на област София продажба на имот – частна държавна собственост и за сигнал за корупция срещу областния управител на област Хасково.

В контрола ще участват още Сашо Пенов, служебен министър на образованието и науката, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, на финансите Росица Велкова-Желева, на спорта Весела Лечева.

Източник: БГНЕС
Снимка: pixabay.com
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев