Столтенберг: Путин ще използва зимата като оръжие във войната

@БНР
29.11.2022 / 17:34

Руският президент Владимир Путин ще използва зимата като оръжие във войната, която причинява много страдания на украинския народ. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при пристигането си на започналата в Букурещ среща на външните министри на страните от алианса.

„Президентът Путин отговаря с по-голяма бруталност, атакувайки газовата инфраструктура, електропроводите и опитвайки се да лиши украинците от вода, електричество, осветление и отопление. Следователно съюзниците от НАТО трябва да продължат да предоставят безпрецедентна подкрепа на Украйна, включително като им помагат да възстановят своя газ и енергия инфраструктура“, каза Столтенберг в двореца на парламента в румънската столица.

Той информира, че НАТО е доставил основни доставки, включително генератори, и е увеличил своето въздушно и наземно присъствие. "Ще засилим присъствието си. Ще се препозиционираме. Включително и в Черно море, ако се наложи", каза генералният секретар на алианса в отговор на въпрос какви решения ще вземе организацията относно черноморската стратегия.

Столтенберг не изключи възможността за втора бежанска вълна към Европа, както и нова поредица от атаки от страна на Русия. "Можем да очакваме още атаки. Но никой не може да каже точно колко. В момента Русия атакува цивилни цели, защото не е в състояние да завладее територии и се проваля", добави генералният секретар на НАТО./NOVA

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев