Българските депутати приеха разширението на бюджета на първо четене

Народното събрание в София @БНТ
29.11.2022 / 17:48

Със 127 гласа "За", 90 "Въздържал се" и 2 "Против" депутатите приеха на първо четене разширението на държавния бюджет, Здравната каса и Държавното обществено осигуряване.

„Продължаваме промяната“ настоява служебното правителство да внесе нов бюджет за 2023 г. Министерството на финансите разработи три варианта на бюджета. С дефицит от 6,5%, ако настоящата политика продължи.

ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възход България" подкрепят служебното правителство да не въвежда нов бюджет, а това да стане от редовен кабинет. БСП искат увеличение на социалните плащания. Сред предложенията им е минималната работна заплата да се увеличи до 50% от средната за страната или да стане 850 лв. Също така по възможност да се въведе таван на цените на природния газ, водата, парното и електроенергията за бита.

От Министерството на финансите са изчислили, че подобно нещо ще доведе до 4,8 млрд. лв. повече разходи. При това положение дефицитът би достигнал 9,4% от БВП на страната.

КУТ настоява за изцяло нов бюджет, а не продължение на приетия от кабинета "Петков". Имат идеи и за повече социални разходи, което според изчисленията на Министерството на финансите ще увеличи разходната част на бюджета с 3,6 млрд. лв., което ще увеличи дефицита до 8,7% от БВП.

Правителството на Радев отказва да внесе нов бюджет, който да вдига доходите, политиките за преодоляване на кризите, цените на горивата и т.н. Вместо това внесе законопроект за дейността на бюджета”, коментира Венко Сабрутев от КУТ.

Бюджетът обаче бе защитен от служебния премиер Гълъб Донев.

"Основните задачи на служебното правителство бяха да разгледа проблемите пред българските граждани и ние се справихме с това. Служебното правителство гарантира отопление, осветление и ние се справихме. Правителството за първи път с усилията и мерки, които предлагаше, прие инфлацията. Служебното правителство беше и това, което работеше за гарантиране на нарастването на доходите на българските граждани", каза Донев.

От "Възраждане" обявиха, че ще се въздържат от подкрепа на бюджета, защото смятат, че разходите не са разпределени правилно. От КУТ, въпреки желанието си за увеличаване на пенсиите, не можаха да кажат откъде ще дойдат средствата за това.

БСП ще внесе своите предложения между двете четения на бюджета.

"Днес разглеждаме най-важния въпрос за държавата, това го казваме от 17 октомври. Още тогава говорихме с парламентарните групи за преговори за бюджет. Не можем да оставим държавата в несигурност и хората в тази ценова ситуация. със замразени доходи. Който и да е Министерски съвет, той е длъжен да внесе държавния бюджет до 31 октомври. Вие твърдите, че сте заварили много кризи, а в същото време предлагате да се удължи бюджетът на предишното правителство", каза Корнелия Нинова.

"Когато ръстът на инфлацията е по-голям от ръста на доходите, това означава, че обедняваме, през последните 25 години българите обедняват. Това не са само мои думи, чух и синдикатите да твърдят същото", каза Делян Добрев от ГЕРБ-СДС.

„Искам да ви върна на сериозния разговор за бюджета. Основният риск е следният: ако се приеме разширението на бюджета и се направи правителство, няма значение, но ако няма съставен кабинет, влизаме в хипотеза, че новото правителство ще е през май. Дотогава ще имаме ли буфери”, каза Мартин Димитров от Демократична България”./БНТ

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев