Отбелязваме Световния ден за рециклиране

...............................................
18.03.2023 / 17:43

Герои на рециклирането е тема на Световния ден на рециклирането, който ще бъде отбелязан и у нас. Фокусът отново ще е върху детските градини и училища, където чрез различни инициативи преподавателите и децата ще научат повече за опазването на околната среда. Това заяви за БТА Румяна Киризиева от Сдружение "BG Бъди активен", което е координатор за България на Global recycling Foundation.

През тази година денят ще бъде отбелязан като част от кампанията "Искам да съм полезен...Рециклирай ме!", в партньорство с Асоциация на производителите на безалкохолните напитки, с подкрепата на Фондация Кока-Кола.

Учителите трябва да намерят интересен начин да въвлекат децата в темата. Това може да стане чрез арт дейности, чрез повторна употреба на отпадъци, чрез събиране на пластмасови шишета, организиране на спортни игри за това кой отпадък в кой контейнер трябва да бъде изхвърлен, изложби, почистване, конкурси, посочи Киризиева.

Важно е още от ранна възраст децата да са ангажирани с опазването на околната среда и да градят навици. Те не трябва да възприемат рециклирането като сложен процес, а като част от ежедневието, коментира също тя.

Училището, което се включи най-активно в кампания, ще получи Шишеяд - голяма метална жълта бутилка за събиране на пластмасови бутилки до 3 л. Такива инсталации вече има в над 60 места в цялата страна от предишни кампании. Всяко училище, събрало минимум пет чувала с чисти и смачкани пластмасови бутилки, върнало ги за рециклиране и отчело това с кантарна бележка, ще може да се бори за титлата "Герой на рециклирането". Всички участващи ще получат сертификат "Герой на рециклирането!". Пълните условия за включване и отчитане на участието могат да бъдат намерени тук

Освен детски градини и училища, "BG Бъди активен" предизвиква и общините да дадат пример на гражданите. Ще бъде организиран конкурс за най-зелена община, който ще продължи до септември. В Деня на българската община - 12 октомври, ще бъде съобщено и името на победителя. Като пример за отговорна община, Киризиева посочи Свищов, която е монтирала 11 "шишеяда" и сама е осигурила извозването на пластмасата и нейното рециклиране. За тази активност им подарихме пейка под формата на шезлонг, с големи колелета, която може да се придвижва, има и отвор по средата, така че може да се разположи около дърво, което да пази сянка през топлите месеци, разказа още Киризиева. По думите ѝ всяка инициатива на общините за рециклиране има и превантивен характер за замърсяването.

"BG Бъди активен" организира и различни събития за промяна на градската среда, стимулира хората сами да изграждат и поддържат публичните пространства. През април сдружението ще проведе и кампанията „Ден без асансьори", в която ще се включат и популярни личности от различни сфери. Всеки желаещ може да се присъедини като направи своя снимка или видео на избора си да бъде активен на стълбите и сподели това в социалните мрежи с #NoElevatorsDay2023 и #ЯмСтълбиЗаЗакуски.

Източник: CROSS
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев