Трима в Пловдив и петима в страната са задържани за фалшиви бомбени имейли

...............................................
01.04.2023 / 20:42

Двама 15-годишни ученици са задържани в Пловдив за изпращането на фалшиви бомбени имейли. В Шесто Районно управление на МВР е арестуван и трети - пълнолетен и криминално проявен, който също е изпратил бомбена заплаха към пловдивско училище.

В Пловдив главният секретар на МВР Петър Тодоров обобщи, че след понеделник и вторник, когато е установена хакерска атака извън страната, у нас тя е увлякла последователи. Те са подали от сряда до петък множество сигнали със заплашително съдържание. Тримата са по- скоро подражатели, каза главният секретар.

Арестуваните в Пловдив са обяснили пред органите на реда, че са искали да регистрират група с много последователи и така да направят пари. Общо задържаните в страната за подадените бомбени имейли са 8.

Срещу задържаните са образувани досъдебни производства, като ще им се търси наказателна отговорност по чл. 326 за неверни съобщения. Законът предвижда до пет години лишаване от свобода и глоба от 5 до 15 хиляди лева.

Над 1000 са подадените сигнали за купуване на гласове като 600 са оперативни, а над 400 са от явни източници. Във всички области има много получени сигнали, включително и днес. Над 100 са задържани от началото на кампанията за търговия с вот, а образуваните досъдебни производства са 120, съобщи още главен комисар Тодоров.

Източник: БНР
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев