Марк Рюте напуска политиката

...............................................
10.07.2023 / 12:19

Нидерландският премиер Марк Рюте обяви днес, че няма да се кандидатира за пети мандат и ще напусне политиката след изборите през ноември, предаде Ройтерс.

В петък Рюте връчи оставката на четвъртия си кабинет, след като не успя да постигне споразумение за по-строга миграционна политика, добавя БТА.

Рюте е най-дълго задържалият се на поста министър-председател в нидерландската история.

Междувременно в нидерландския парламент днес ще има вот на недоверие срещу Рюте, предаде Ройтерс.

По принцип коалиционното правителство на Рюте би трябвало да остане на власт като временно правителство, докато не бъде сформиран нов кабинет след парламентарни избори - процес, който в Нидерландия обикновено отнема месеци заради раздробеността на политическите сили в законодателния орган.

Опозиционните партии обаче искат да отстранят Рюте незабавно, като казват, че вече не може да му се вярва, тъй като е причинил правителствена криза във връзка с обсъжданията на миграционните политики.

"Рюте причини тази правителствена криза, нуждаем се от друг човек", заяви снощи в телевизионно предаване лидерката на опозиционната Партия на труда Аче Къйкен.

Ройтерс отбелязва, че не е ясно дали при вота на недоверие Марк Рюте ще бъде подкрепен от коалиционните си партньори, тъй като през уикенда техни представители казаха, че го винят за създалата се ситуация.

Източник: https://dnes.dir.bg/svyat/mark-ryute-napuska-politikata
Снимка: БТА
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев