Турция пусна Швеция в НАТО

НАТО
11.07.2023 / 08:50

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се съгласи да предаде молбата на Швеция за присъединяване към НАТО на своя парламент за одобрение, съобщи ръководителят на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от АФП.

След разговори във Вилнюс с Ердоган и шведския министър-председател Улф Кристершон Столтенберг заяви, че Турция се е съгласила да продължи напред и добави: "Това е исторически ден."

"Президентът Ердоган се съгласи да предаде Протокола за присъединяване на Швеция на Великото национално събрание възможно най-скоро и да работи в тясно сътрудничество със събранието, за да осигури ратификацията", каза той.

Беше публикувано отделно съвместно изявление, в което се изтъква споразумението между Швеция и Турция.

Турция задържа кандидатурата на Швеция за присъединяване към Атлантическия алианс, обвинявайки Стокхолм, че приютява кюрдски активисти, които Анкара смята за терористи.

Ердоган поиска от Европейския съюз да съживи спряната кандидатура на Турция за членство в ЕС като предварително условие за присъединяването на Швеция към НАТО.

Но в изявлението, публикувано след тристранните разговори, се посочва, че Турция и Швеция ще работят в тясно сътрудничество в областта на "координацията на борбата с тероризма", а също така ще засилят двустранните търговски връзки.

"Швеция ще подкрепя активно усилията за съживяване на процеса на присъединяване на Турция към ЕС, включително модернизирането на митническия съюз между ЕС и Турция и либерализирането на визовия режим", се казва в изявлението.

Шведският министър-председател Улф Кристершон е "много щастлив", че Швеция е постигнала споразумение с Ердоган да подкрепи кандидатурата на страната за членство в НАТО.

"Правим много голяма крачка към официалното ратифициране на членството на Швеция в НАТО. Това е добър ден за Швеция", заяви Кристершон пред репортери преди ключовата среща на върха на алианса във Вилнюс.

Източник: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев