Защита на журналистите в ЕС: Евродепутатите подкрепят правилата за спиране на злоупотреби със съдебни дела

Европейски парламент
12.07.2023 / 09:01

Парламентът иска да засили защитата на журналистите и активистите в ЕС срещу неоснователни и злоупотребяващи съдебни дела, целящи да ги накарат да млъкнат.

Съгласно проектозакона, одобрен във вторник на пленарно заседание, журналисти, медийни организации, защитници на правата на човека, активисти, изследователи и хора на изкуството ще бъдат защитени в ЕС от стратегически съдебни дела срещу участието на обществеността (SLAPPs), чиято цел е да ги сплашват и санкционират. С 498 гласа "за", 33 "против" и 105 "въздържал се", евродепутатите приеха преговорната си позиция по нови правила за защита на работещите по въпроси от обществен интерес като основни права, дейност на държавни служители или обвинения в корупция.

 

Трансгранично приложение и предпазни мерки за защита

Новите правила следва да се прилагат в трансгранични случаи, когато ответникът, ищецът и съдът не са базирани в една и съща държава или когато актът на публично участие - било то статия в пресата, публикация в социални медии, видеоклип, изследване или произведение на изкуството - има значение за повече от една държава членка и може да бъде достъпен по електронен път. Проектът на директива предвижда гаранции за жертвите на SLAPPs, включително възможността да поискат предсрочно отхвърляне на делото, в който случай ищецът ще трябва да докаже, че неговият случай не е неоснователен. Ищецът също ще трябва да покрие пълните разноски по производството, включително правното представителство на ответника и ще бъде изправен пред санкции, докато жертвата на SLAPP може да търси обезщетение, включително за психологическа вреда или увреждане на репутацията. За да се ограничи практиката за избор на съд, който е най-вероятно да застане на страната на ищеца, делата за клевета биха били допустими само в националния съд на ответника. Държавите-членки не трябва да признават решенията на трети държави по SLAPP срещу лица и компании, пребиваващи на тяхна територия, и трябва да позволят на засегнатите лица да бъдат обезщетени в националния съд.

 

Национална помощ и обучение

Евродепутатите искат държавите-членки на ЕС да създадат обслужване на едно гише, където жертвите на SLAPP могат да търсят информация и съвет, и призовават националните власти да осигурят финансова, правна и психологическа помощ на онези, които са насочени към SLAPP. Държавите от ЕС ще трябва да гарантират, че практикуващите юристи получават подходящо обучение за справяне със случаи на SLAPP и че техните професионални асоциации приемат правила, обезкуражаващи членовете да предприемат злоупотребяващи съдебни дела. Евродепутатите също така призовават държавите-членки да събират съответните данни, особено за съдебните решения, и Комисията да създаде регистър на ЕС за SLAPPs.

 

Цитат

Председателят на Европейския парламент Роберта Мецола каза: „Журналистиката изисква смелост – но журналистите не трябва да бъдат принуждавани да бъдат смели, за да го правят. Европейският парламент винаги ще защитава онези, които търсят истината, и ще защитава нашето демократично право да знаем. Когато несериозни съдебни дела застрашават живота и поминъка, злоупотребявайки с нашите правосъдни системи, ние трябва да законодателстваме. С днешния проектозакон, силно подкрепен в пленарна зала, ние правим точно това.“

След пленарното гласуване докладчикът Тиемо Вьолкен (S&D, Германия) каза: „Злоупотребяващите съдебни дела възпират критичните гласове да извадят на светло въпроси от обществен интерес. Журналистите и активистите са крайъгълен камък на нашите демокрации и трябва да могат да работят, без да бъдат сплашвани. С тази директива се стремим да гарантираме, че те са защитени в целия ЕС, че жертвите получават финансова и психологическа подкрепа и че има по-широко определение за трансгранични случаи. Нашите съдилища не могат да бъдат игрища за богатите и могъщите.

 

Следващи стъпки

Пресконференция с председателя на Европейския парламент Роберта Мецола и водещия евродепутат Тиемо Вьолкен ще се състои в сряда от 10.00 часа. Разговорите между Европейския парламент и държавите-членки относно окончателния вид на законодателството ще започнат по-късно същия ден. Министрите от ЕС постигнаха съгласие по преговорната си позиция миналия месец.

 

Фон

Парламентът отдавна се застъпва за засилена медийна свобода и в светлината на нарастващия брой SLAPP прие поредица от резолюции, осъждащи атаките срещу журналисти и защитници на правата на човека и призоваващи за тяхната подобрена защита. Според Коалицията срещу SLAPP в Европа (CASE), пикът в броя на SLAPP в Европа е постигнат през 2020 г. със 114 случая.

С напредването на това законодателство членовете на ЕП отговарят на предложенията на гражданите от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа относно противодействието на дезинформацията и пропагандата в предложение 23 (5), относно разработването на по-ефективна и единна политика към автократичните и хибридни режими и развитието на партньорства с организациите на гражданското общество в предложение 24 (8), относно въвеждането на законодателство за справяне със заплахите за независимостта на медиите в предложение 27 (1) и относно стриктното прилагане на правилата на ЕС за конкуренцията в медийния сектор в предложение 27 (2).

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев