Украйна отказа преговори с Русия за закупуване на ядрените реактори от България

Атомна електроцентрала Хмелницки
16.07.2023 / 14:52

Украинската компания "Енергоатом" обяви, че няма да подпише споразумение с Русия за закупуване на ядрени реактори и друго руско енергийно оборудване от България, предаде украинската информационна агенция "Укринформ".

Реакцията им беше във връзка с коментар на украинския експерт Микола Щайнберг, който е бил главен инженер на атомната електроцентрала в Чернобил от 1986 до 1987 г. Той каза пред същата агенция, че продажбата на оборудване и компоненти за ядрени инсталации на други страни е подлежи на специален експортен контрол, така че е необходимо разрешение от преки производители, тоест от Русия. Следователно, за да има продажба, първо трябва да бъде подписан тристранен договор между Русия, България и Украйна.

„Информираме ви, че наистина се водят преговори с българското правителство за закупуване на два ядрени реактора за Украйна за монтирането им на площадките на недостроените блокове 3 и 4 на Хмелницката АЕЦ. Това беше потвърдено по-рано от министъра на енергетиката на УкрайнаГерман Галущенко в коментарите си за Ukrinform. „Въпреки изявленията на Микола Стайнберг обаче, Украйна не води никакви преговори и не планира да подписва никакви документи с Русия“, казаха от компанията.

По информация на Енергоатом при успешни преговори в София американската компания Westinghouse ще съдейства за поставянето на блоковете. „В същото време Украйна по никакъв начин няма да зависи от... (Русия) за поддръжката на споменатото оборудване“, добави компанията.

Преди седмица България и Украйна започнаха официални преговори за продажбата на оборудването за АЕЦ "Белене", съгласно решение на Народното събрание на България.

България има частично доставено оборудване, което не е достатъчно за изграждане на изцяло нова мощност. Динамиката в енергетиката е такава, че България не може да си позволи да се ангажира с дълъг, скъп и несигурен проект. Тя трябва бързо да се придвижи в синхрон с общия европейски енергиен пазар и да инвестира в осъществими нови алтернативни мощности. Украйна има сериозен интерес към българско оборудване, което й е необходимо, за да компенсира загубените енергийни мощности, включително в резултат на временната окупация на Запорожката АЕЦ.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев