Русия с предупреждение към Южна Африка: Арестът на Путин означава обявяване на война

Сирил Рамапоса
19.07.2023 / 10:20

Москва е предупредила Република Южна Африка (РЮА), че арестът на руския президент Владимир Путин би бил равносилен на "обявяване на война", предаде ДПА, като се позова на писмено изявление, публикувано от южноафриканския президент Сирил Рамапоса.

"Русия даде ясно да се разбере, че арестът на действащия ѝ президент ще бъде равносилен на обявяване на война", пише Рамафоса в своето изявление, адресирано до Върховния съд в северната южноафриканска провинция Гаутенг. Следователно РЮА има "очевидни проблеми с изпълнението на искането за арест и екстрадиция на президента Путин", посочва още той.

Руският лидер е поканен в Йоханесбург за срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и РЮА) от 22 до 24 август въпреки международната заповед за неговия арест.

РЮА е изправена пред нарастващ международен натиск да потвърди, че ще изпълни заповедта за арест, издадена от Международния наказателен съд (МНС), ако Путин присъства на срещата на върха, отбелязва ДПА. РЮА е подписала устава на МНС, но досега не е казала ясно как възнамерява да действа.

Съдът в Хага издаде заповедта за арест на Путин през март, като го обвини в предполагаеми военни престъпления в Украйна.

Рамапоса заяви, че не може да оправдае пред южноафриканския народ "поемането на риска от война с Русия". Напротив, той се ангажира да "защити националния суверенитет, мира и сигурността" на РЮА.

Поради това РЮА е подала молба до МНС за освобождаване от задължението да арестува Путин.

Още снимки от новината

Владимир Путин

 

Източник: Владимир Арангелов/БТА
Снимки: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев