Русия поиска 20 години затвор за Навални

Алексей Навални
21.07.2023 / 09:17

Държавният обвинител е поискал от съда присъда от 20 години затвор за Алексей Навални по време на процеса при закрити врата срещу него по обвинение в създаване на екстремистка общност. Това съобщи за ТАСС адвокатката на руския опозиционен лидер Олга Михайлова. На ТАСС се позовава и Ройтерс. Същата информация дава на Асошиейтед прес близкият приятел на Навални – Иван Жданов.

Според Жданов присъдата ще бъде произнесена на 4 август. Делото срещу 47-годишния Навални, който се смята за един от най-големите врагове на президента на Русия Владимир Путин, се води в наказателната колония ИK-6 в Мелехово, Владимирска област, на около 235 километра източно от Москва, където той понастоящем излежава присъди от общо 11 години и половина.

"Прокурорът поиска Навални да бъде признат за виновен по член 3, ал. 282 от Наказателния кодекс на Руската федерация – създаване на екстремистка общност и участие в нея, а така също и във финансови дейности, свързани с екстремизъм, и публични призиви към екстремистки действия. Поисканата присъда от 20 години трябва също да бъде излежана в наказателна колония", уточни за ТАСС адвокатката на Навални.

За Даниел Холодний, втория подсъдим по делото за екстремизъм, който е бивш технически директор на YouTube канала на Навални, беше поискана присъда от 10 години.

Навални беше арестуван в Москва през януари 2021 г. при завръщането си от Германия. Там той се възстановяваше от опит за отравяне с химически нервнопаралитичен агент, за който обвини Кремъл. Впоследствие опозиционерът получи 2 години и половина затвор за нарушаване разпоредбите по условна присъда и още девет по обвинения в измама и неуважение към съда.

Новите обвинения засягат дейността на антикорупционната фондация на Алексей Навални и изявления на негови сътрудници. Приближени на Навални посочват, че те подвеждат под отговорност организацията със задна сила от създаването й през 2011 г. Навални отхвърля всички обвинения като политически и обвинява Кремъл, че иска да го държи зад решетките доживот.

Източник: Иво Тасев/БТА
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев