Киев забрани руския език в културата, но без санкции за нарушения

Украйна
23.07.2023 / 18:44

Да не се използват културни продукти на руски език на територията на Киев - такъв мораториум наложи тамошният градски съвет. Депутатите в столицата аргументират решението си с "необходимостта да се защити украинското информационно пространство от хибридното влияние на Руската федерация".

"Руският език - езикът на страната агресор няма място в нашата столица", казва Вадим Василчук, шеф на Комисията за младежта, образованието, науката и спорта в градския съвет. Той пояснява, че под забрана попадат книгите, музиката, театралните представления, концертите и културно-просветните услуги.

Гражданското движение "Видсич" издигна подобна инициатива още през 2014 година. Тогава настояването беше да се забрани всичко руско в Украйна: руските стоки, киното, музиката и т.н. "Забраната на рускоезичните културни продукти е необходима мярка. Тя ще улесни активистите, които се борят за бойкот на всичко руско", коментира Екатерина Чипура от "Видсич".

Тя обаче добавя, че мораториумът, обявен от Градския съвет, не върши работа, защото санкции за нарушенията няма. "Той е по-скоро морален фактор, даващ кураж на хората, които не искат да търпят руска музика на улицата или в театъра, например", казва Чипура, цитирана от DW.

Вълната от забрани на руските културни продукти се надигна през септември 2019 година. Такава забрана беше въведена най-напред на територията на Лвов и Лвовска област. После я подеха политиците в Тернопол, Житомир и Волин.

Взимането на подобни решения обаче противоречи на Конституцията, казва правозащитникът Владимир Яворски от Центъра за граждански свободи.

"Това са незаконни мерки, които нямат правни последствия. Местните власти просто нямат право да регулират тези въпроси и да налагат подобни забрани, просто защото те са дискриминационни", казва правозащитникът.

Източник: Bulgaria On Air
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев