Държавата ще заплаща на семействата до 6 хиляди лева за ин витро процедура

Среща на фин.министър Асен Василев с Радина Велчева и Мария Янева от Фондация "Искам бебе"
01.08.2023 / 22:01

Държавата ще заплаща до 6 хиляди лева за ин витро процедура за семействата, които кандидатстват за финансиране от Центъра за асистирана репродукция. Новата стойност е гарантирана в бюджета за тази година, стана ясно след среща на финансовия министър Асен Василев с представители на фондация "Искам бебе". Очаква се следващата седмица да бъде разписана нормативната промяна за увеличаването на стойността.

Допълнителни 2 милиона лева към първоначално предвидения бюджет за асистирана репродукция ще бъдат насочени за ин витро процедури с новата им стойност. Тя е с хиляда лева повече спрямо досегашната, обясни Радина Велчева от фондация "Искам бебе":.

"Тази сума ще покрие една голяма част и от лекарства, и от лекарския труд, както и от медицинските биологични среди, за да могат наистина пациентите да получат най-качественото нещо".

Средната възраст на жените, които се обръщат към Центъра за асистирана репродукция, е 37 години. Така се обяснява успеваемостта на процедурите, завършили с родени бебета при по-малко от една трета от опитите.

"Нормалната репродуктивна възраст е 25 години. На 27 години вече пациентът се води възрастна първескиня. Когато стигне един пациент на възраст 38 години до Фонда, много повече път и енергия от самия пациент се изисква".

Затова от фондацията очакват като следваща стъпка Здравната каса да поеме няколко профилактични изследвания за репродуктивните способности на младите хора.

Източник: БНР
Снимка: БГНЕС
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев