САЩ планират да задълбочат сътрудничеството си с България и още 4 черноморски страни

...............................................
04.08.2023 / 09:24

САЩ планират да задълбочат сътрудничеството си с България, Молдова, Грузия, Украйна и Румъния. Това става ясно от „Закона за сигурността в Черно море“, внесен в Конгреса на САЩ.

В документа се посочва, че приоритет ще бъдат дейности като разузнаване и наблюдение на руските операции в Черноморския регион, създаване на международен щаб, който да отговаря за планирането, подготовката, изпълнението и координацията на многонационалните военни сили. Борбата с руската дезинформация с подкрепата на САЩ също е част от приоритетите.

Документът признава Черноморския регион за арена на руска агресия и декларира, че е в интерес на Съединените щати да подкрепят усилията за предотвратяване на разпространението на по-нататъшен въоръжен конфликт в Европа.

Посланикът на САЩ в България Кенет Мертен наскоро припомни документа, като каза, че той ще фокусира проблемите в региона, тъй като има сериозни проблеми в определени части на Черно море.

В момента текат вторите 10 дни от разширеното руско военно учение в икономическата зона на България.

"Ако е само това второ удължаване, няма проблем", каза наскоро министърът на отбраната Тодор Тагарев, но според него България може да има проблеми с проучванията за газ в Черно море.

Американският акт за сигурността в Черно море включва Турция в плановете, но припомня, че "нейното поведение спрямо някои регионални съюзници и демократични държави е контрапродуктивно".

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев