Българинът Григор Станчев грабна бронз по плуване на Световното за хора с нисък ръст

Григор Станчев
06.08.2023 / 21:14

Българинът Григор Станчев донесе на България бронзов медал по плуване в дисциплина 50 метра бътерфлай на Световното първенство за хора с малък ръст.

Много сериозна беше конкуренцията пред нашите момчета Григор Станчев и Илия Цанков. На Световното в Кьолн участие взеха над 500 спортисти от 29 държави, предава NOVA.

Почти целият съзнателен живот на Григор Станчев преминава в басейна. Бронзовият медалист е на 20 години, а през повече от 13 от тях тренира плуване. „Това беше върхът. Поздравиха ме от Германия, от Австралия, от Ирландия. Поздравиха ме, казаха, че го заслужавам, защото и те също знаят колко много обичам плуването”, сподели спортистът.

За нашите момчета, освен възможност да покажат подготовката си, Световното първенство е място, на което могат да обменят опит със спортисти от други страни и да разберат как те решават предизвикателствата, пред които са изправени хората с малък ръст. „С тези момчета от Германия - Саймън и Лен, сме говорили по тази тема и съм видял, че при тях няма толкова много дискриминация. Като цяло тук в Германия този проблем е по-оправен, отколкото в България. Повече се говори за него и хората се стремят да го отстранят. Докато в България засега това не е нещо, за което правителството и държавата да се борят”, коментира Илия Цанков.

Зад организацията на участието ни на Световното е президентът на Националната организация на „Малките хора” Светослав Чернев. По думите му организацията с Германия е станала много по-лесно, отколкото осигуряването на финансиране от България. Светослав е успял да обмени опит и с другите делегации.

Въпреки спечеления медал, място за отпускане няма. Погледът на спортистите вече е насочен към следващата цел. Григор споделя, че му предстоят усилени тренировки. А най-голямата цел, ако има финансиране, е ясна - Световното първенство в Австралия след 4 години.

Източник: NOVA
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев