Путин отмени данъчни споразумения с "неприятелски" държави, сред които България

Владимир Путин
08.08.2023 / 20:59

Президентът на Русия Владимир Путин подписа във вторник указ, с който спира споразуменията на страната с "неприятелски" държави, включително с България, за избягване на двойно данъчно облагане на доходи и имущество.

Дневник припомня, че един от поводите за решението на Кремъл е решението на Европейския съюз (ЕС) от февруари да включи Русия в черния списък от държави, които не сътрудничат по данъчни въпроси.

Според указа на Путин решението на Москва е прието "поради необходимостта от спешни мерки" във връзка с враждебни действия на някои страни. Той включва и прекратяване на споразумението с България, наречено Спогодба за избягване на двойно данъчно облагане, от 8 юни 1993 г.

След началото на войната Русия определи като "неприятелски" общо 50 държави - всички страни от Европейския съюз, Великобритания, Канада, Япония, Швейцария, Северна Македония, Украйна и други. Това стана, след като те наложиха или се присъединиха към санкции срещу Русия заради нахлуването ѝ в Украйна.

Оттогава руските компании и граждани могат да връщат задълженията си към кредитори от държавите в списъка само в рубли, а всички транзакции с фирми от тези страни са одобрявани от специална комисия за контрол на чуждестранните инвестиции.

Санкциите, които Западът наложи срещу Русия, включват изключване на руски банки от глобална система за междубанкови преводи SWIFT, забрана за търговия с водещи руски компании, забрана за внасяне на еврови банкноти в Русия, блокиране на имуществото на руски олигарси и политици на Запад.

Източник: https://www.svobodnaevropa.bg/a/putin-danachni-sporazumeniya-nepriyatelski-darzhavi/32539614.html
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев