Румъния изпрати кораб и хеликоптер за търсене на мини в Черно море

Морска мина
15.08.2023 / 11:23

Военноморските сили на Румъния съобщиха, че са разположили кораб и хеликоптер и са изпратили водолази да разузнават за мини по крайбрежието, след като кей в морския курорт Костинещ беше леко повреден при експлозия в понеделник.

Румънски, български и турски военни водолазни екипи неутрализират падналите в техните води мини, поставени от руските и украинските военни след началото на войната в Украйна, пише Ройтерс, подчертавайки значението на Черно море за транспортиране на зърно, петрол и петролни продукти.

Военноморските сили на Румъния съобщиха, че техните водолази все още проучват дали експлозията на кея, която не отне жертви, е била причинена от мина.

Докладите за свободно плаваща мина, плаваща близо до пристанището на Мангалия, са неоснователни, се казва в съобщението.

Според румънската служба на Радио Свободна Европа силните вълни и ветрове често отнасят експлозивите към румънския бряг. Западни източници казват, че Русия е заложила допълнителни мини в региона, след като напусна сключената с посредничеството на ООН сделка за зърно.

Румъния, както член на Европейския съюз, така и член на НАТО, споделя 650-километрова граница с Украйна, е домакин на американска система за отбрана от балистични ракети и има постоянна бойна група на алианса, разположена на нейна територия от миналата година, припомня Ройтерс.

Българското министерство на отбраната съобщи до момента за откритите две мини от началото на войната. Единият беше обезвреден край Камчия миналия юли, а другият край Иракли този януари.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев