Австрия и Холандия ще проверяват дали България изпълнява шенгенските изисквания

Шенген
15.08.2023 / 18:31

Резултатите, които България е постигнала при изпълнение на изискванията за влизане в Шенгенското пространство, ще бъдат проверени през септември от чуждестранна мисия с участието на представители на Холандия и Австрия - двете държави, които все още са против приемането на България в пространството без гранични проверки.

На последното заседание на правителството министърът на вътрешните работи Калин Стоянов отчете срещите си с еврокомисаря по вътрешните работи Илва Йохансон и с министъра на миграцията на Холандия Ерик ван дер Бург. В рамките на двустранните си срещи министър Стоянов информира за предприетите от България

действия в изпълнение на препоръките на Европейската комисия в доклада за върховенството на закона.

В момента най-важното според него е България да получи съгласие от Холандия.

Министър ван дер Бург посочи, че въпреки че правителството в Холандия е служебно, има очаквания то да има мандат да работи по въпроси от европейския дневен ред, включително темата Шенген.

В тази връзка той е изразил желание за провеждане на мисия в България , каквото е желанието и на балканската държава, като координацията ще бъде поета от Европейската комисия.

Прави се всичко до 10, най-късно до 15 септември делегацията да дойде в България, за да извърши оглед на място и да зададе въпроси на съответните български експерти.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев