Ден 538 от нахлуването в Украйна: С огромен военен парад Полша гледа към Русия и изборите

@novinite.com
15.08.2023 / 20:27

Ден 538 от нахлуването в Украйна. Резюме на ключовите събития през последните 24 часа:

 

С огромен военен парад Полша гледа към Русия и изборите

Ръце зад гърба: Как руските военни инспектираха търговския кораб в Черно море

Киев разкри коя руска ракета е невидима за украинската ПВО

Москва удари жилищни сгради, хипермаркет и двор на детска градина в Лвов

Трима души загинаха в Украйна след масиран руски ракетен обстрел

САЩ обявиха нова военна помощ за 200 милиона долара

Русия спира доставките на части за България и други страни, дали оръжие на Украйна

След срива на рублата Руската централна банка рязко повиши основния лихвен процент

Молдова опразни руското посолство в Кишинев

Буря в небето: Турски пътнически самолет прелетя над Украйна за първи път от началото на войната

 

С огромен военен парад Полша гледа към Русия и изборите

Полша организира военен парад в мащаб, невиждан от десетилетия, два месеца преди решаващите парламентарни избори, но също и във време на нарастващо напрежение върху водещата икономика в Източна Европа.

Над 2000 войници от Полша и други страни от НАТО маршируваха в столицата. Събралото се множество и телевизионни зрители видяха над 200 единици военна техника и 92 самолета.

Събитието в чест на празника на армията беше повод да се покаже новото оръжие на страната – от американските танкове M1 Abrams и ракетните установки HIMARS до противовъздушните системи Patriot.

Превъоръжаването на Варшава – заедно със замяната на съветско и друго оборудване със западно – набра скорост, след като Русия нахлу в Украйна преди година и половина. Съединените щати и Южна Корея се оказаха основни продавачи. На парада имаше и южнокорейски танкове К2, но и бойните машини на пехотата Борсук, разработвани в продължение на 5 години, за да заменят съветските модели БМП-1.

Правителството обещава да удвои размера на армията и да похарчи около 4% от брутния вътрешен продукт за отбрана тази година. Това е страната с най-големи разходи за отбрана спрямо брутния вътрешен продукт; по този показател също изпреварва САЩ. Само за 2023 г. закупените оръжия възлизат на 140 милиона злоти, или 31,4 милиарда евро, според данни на Министерството на отбраната във Варшава.

Денят на въоръжените сили съвпада с датата, на която Полша побеждава болшевиките в битката при Варшава през 1920 г.

Управляващата партия "Право и справедливост" се бори за безпрецедентен трети мандат в съвременната полска история, след като е на власт от изборите през 2015 г. Консервативната формация обаче не успя да вземе убедителна преднина пред опонентите си, включително водещата опозиционна коалиция около "Гражданска платформа", оглавявана от бившия председател на Европейския съвет Доналд Туск. Според социологическия агрегатор Politico PiS води с 36%, PO - с 29%. За сравнение разликата между двете сили през 2019 г. е около 15 пункта.

В тази среда говоренето за Русия се превърна в причина за политическо напрежение заради спорна "комисия за руското влияние" в парламента и размяна на реплики дали властите не преувеличават заплахата от частната военна компания Вагнер, която се премести след въстанието на неговия основател от Русия в Беларус. В резултат на това Варшава изпраща нови подкрепления по източната граница; Туск язвително заяви, че PiS е "наел" Вагнер, за да му помогне да спечели.

Полският президент Анджей Дуда, съюзник на правителството, използва парада, за да противопостави работата на предишното правителство (преди осем години), което не даде приоритет на армията, с инвестициите от последните години, които „възстановиха“ полските въоръжени сили . От опозицията идват критики, че кабинетът използва армията за собствена изгода.

"Полша се въоръжава. Военният парад във Варшава е демонстрация, замислена като демонстрация на сила срещу Русия", пише Дойче Веле. Политиката на отбраната обаче също играе важна роля в предизборното поле. "Дойче Веле" съобщава, че от миналия петък в Полша се организират събития, наречени "военни пикници"; войниците се срещат с местни жители и туристи, за да им покажат най-новите оръжия.

„Влиянието на Полша в Европа нараства“, отбелязва CNN, като припомня, че страната се е превърнала в една от водещите военни сили на континента с многомилиардни военни инвестиции в годините, откакто Русия анексира Крим през 2014 г. Експерти също казват пред медиите, че такива типично проявление от съветската епоха е нещо, което страни като Русия и Беларус ще разберат; Варшава отговаря на демонстрацията на сила с нова демонстрация на сила.

 

Ръце зад гърба: Как руските военни инспектираха търговския кораб в Черно море

Министерството на отбраната на Русия пусна кратък редактиран филм от нападението и проверката на търговски кораб в Черно море в неделя, който първоначално не е изпълнил заповедта да спре.

След това хеликоптер Ка-29 прелита над него, военнослужещи се качват и проверяват документацията и помещенията на „Шукру Окан“, плаващ под флага на Палау за украинското пристанище Измаил.

Русия твърди, че проверката, която показва екипажа на колене с ръце зад гърба, отговаря на международните правила. От записа се вижда, че е имало езиков проблем, тъй като капитанът казва, че не е спрял, защото не е разбрал дадените команди.

 

Киев разкри коя руска ракета е невидима за украинската ПВО

Въоръжените сили на Украйна съобщиха коя руска ракета никога не е била прихващана от техните сили за противовъздушна отбрана.

Според говорителя на военновъздушните сили Юрий Игнат само системата Patriot е способна да унищожи ракетите Х-22, но от началото на войната тя не е имала такъв шанс. Въпросната хиперзвукова ракета беше използвана от руските нашественици при атаките им срещу мирни градове в Украйна снощи.

Ракетите Kh-22 се считат за крилати ракети, но те също са свръхзвукови и летят с около 4000 километра в час. Те следват целта по балистична траектория, което значително усложнява възможността за тяхното унищожаване. Само комплексите Patriot можеха да го прихванат.

„Нито една от ракетите Х-22 досега не е унищожена“, каза Юрий Игнат.

Военновъздушните сили отбелязват, че такива ракети са атакували и Донецка област на 15 август. Четири ракети Х-22 са изстреляни от шест самолета Ту-22М3. Общо 24 ракети са изстреляни от руските нашественици срещу Украйна снощи, а системите за ПВО са унищожили 16 от тях.

„Да, бих искал да унищожим повече, да постигнем резултата, който беше предния ден, когато в зоната на отговорност на Южното оперативно командване имаше 100% резултат на ракетен прехват. Но 16 от 24 е също доста висок резултат“, обобщи Юрий Игнат.

 

Москва удари жилищни сгради, хипермаркет и двор на детска градина в Лвов

"Червено сияние и стълбове дим. Руски ракети удариха цели в Краматорск, Славянск, Днепропетровск, Луцк, Лвов и Смила в Черкаска област" триумфира сред нощ на руски атаки във вторник сутринта, прокремълски военен канал „Операция Z: Военни кореспонденти на Русская весна (Руска пролет). Руснаците имат защо да са доволни - в Лвов сред ударените обекти са дворът на детска градина, хипермаркет и жилищни кооперации.

Противникът нанесе комбинирана масирана атака срещу Украйна с ракети, изстреляни от Ту-95 от каспийско направление, 7 крилати ракети са свалени над Днепропетровска област от ПВО, потвърди атаката украинската агенция УНИАН.

Ръководителят на областния съвет на Днепропетровск Микола Лукашук съобщи, че в резултат на атаката е избухнал пожар в едно от промишлените предприятия на Днепър. "Има двама ранени - 70-годишен мъж и 59-годишна жена. Мъжът е хоспитализиран в една от болниците в града. Жената ще бъде лекувана амбулаторно", написа Лукашук.

Кметът на Лвов Андрий Садовий каза, че руска ракета е влетяла в двора на детска градина "Сказка". „ Заведението е унищожено. Пострадали са над сто къщи, счупени са над 500 прозореца. На 4 души се оказва помощ. Няма опасност за живота им “, написа Садови във Фейсбук.

Началникът на Черкаската регионална военна администрация Игор Табурец добавя, че сутринта врагът е нанесъл ракетни удари по Черкаска област. Той отбелязва, че в Смила ракета е попаднала на територията на частно предприятие, има попадение и на територията на лечебно заведение, но няма жертви. Табурец отбелязва, че ВиК и топлопреносната мрежа са повредени, част от града вече е без вода.

По-късно във вторник сутринта командването на военновъздушните сили на украинската армия предостави подробности за атаката на руската армия. Към 4:00 часа сутринта руският агресор нанесе удар по Украйна с ракети с въздушно и морско базиране, потвърдено е изстрелването на най-малко 28 крилати ракети от различни типове. По-специално, четири крилати ракети Х-22, изстреляни от самолети Ту-22М3, излетяха от летищата Солци и Шайковка, както и 20 крилати ракети Х-101/Х-555, изстреляни от 11 самолета на стратегическата авиация, които излетяха от авиобазите в Енгелс и Оленогорск. Четири крилати ракети "Калибър" бяха изстреляни от фрегатата във водите на Черно море в района на Ялта. Украинската ПВО е свалила общо 16 ракети.

Междувременно в понеделник украинският полковник от резерва Роман Свитан обяви, че Украйна може да атакува с ракети като законни военни цели множество производствени съоръжения на територията на Русия , включително близо до Москва. Такива легитимни цели според Киев са оптико-механичните заводи, които обикновено са предприятия с военно предназначение, което ги поставя в списъка на бъдещите украински цели, но такива обекти, както добавя полковникът, са много.

 

Трима души загинаха в Украйна след масиран руски ракетен обстрел

 

Най-малко трима души са загинали след масиран руски ракетен обстрел в няколко района. Жертвите са в Луцк, има и много ранени.

 

В продължение на няколко часа въздушен предупредителен сигнал прозвуча в Киев и региона, както и в Лвовска, Сумска, Полтавска, Днепропетровска области. Според Южното военно командване най-малко осем ракети "Калибър" са били изстреляни срещу Украйна.

 

Президентът Володимир Зеленски посети бригадите в района на Соледар, близо до Бахмут. Той каза, че е имал " подробни и откровени " разговори с техните командири. Коментират се нападателни стратегии, снабдяване, военни нужди.

 

Съединените щати предоставят нов пакет от 0 милиона военна помощ на Украйна. В допълнение към противовъздушните боеприпаси, артилерийски снаряди, той включва и оборудване за разминиране.

 

САЩ обявиха нова военна помощ за 200 милиона долара

 

Във вечерното си видеообръщение украинският президент Володимир Зеленски каза, че растежът на производството на дронове и увеличаването на доставките от партньори са сред най-важните задачи за Украйна.

 

Украинският президент благодари на САЩ за новия пакет помощ на стойност 200 милиона долара.

 

Той ще включва противовъздушни боеприпаси, артилерийски снаряди и допълнително противоминно оборудване.

 

В същото време стана ясно, че германското правителство е разработило план за военна подкрепа на Украйна в размер на 5 млрд. евро годишно.

 

Помощта ще бъде предоставена до 2027 г. Това съобщи в Киев министърът на финансите Кристиан Линднер.

 

Решението на правителството трябва да бъде одобрено от Бундестага.

 

Русия спира доставките на части за България и други страни, които са дали оръжия на Украйна д

 

Русия спира доставките на резервни части и ще отнеме лицензите за ремонт на " недружелюбни страни ", които доставят оръжие на Украйна.

 

Това съобщи руската информационна агенция "Интерфакс", позовавайки се на ръководителя на Федералната служба за военнотехническо сътрудничество Дмитрий Шугаев.

 

„ По-конкретно, на предприятията се отнемат лицензи за право на ремонт на руска/съветска военна техника. Например на редица предприятия, разположени в България и Чехия, са отнети лицензите за ремонт на хеликоптери Ми“, Шугаев каза по време на форума "Армия-2023".

 

„ Доставките на резервни части и компоненти за авиационна и друга руска/съветска техника, разположена в недружелюбни страни, също се спират “, казва Шугаев.

 

Прочетете повече по темата тук</strong.

 

След срива на рублата Руската централна банка рязко повиши основния лихвен процент

Централната банка на Русия рязко повиши основния лихвен процент от 8,5% на 12% на извънредно заседание. Експресните мерки бяха предизвикани от рязкото падане на курса на рублата, който вчера премина "психологическата граница" от 100 рубли за долар.

Еврото от друга страна се покачва над 111 рубли, което бележи най-ниските стойности за руската валута от 23 март 2022 г.

Веднага след обявяването на заседанието на Съвета на директорите на банката рублата започна рязко да поскъпва и до края на сесията на Московската фондова борса курсът на долара беше 97,15 рубли. Днес, в първата минута на валутната търговия, доларът падна с повече от 5 рубли, но в 07:01 сутринта курсът се възстанови до ниво, близко до това от понеделник, отбелязва РБК.

До вчера спадът на рублата, който продължи през лятото на фона на засилващите се икономически санкции и войната в Украйна, не предизвика забележимо безпокойство в Руската централна банка.

На предишното заседание на 21 юли Министерството на финансите повиши основния лихвен процент със 100 базисни пункта до 8,5% годишно. Преди това тя беше непроменена от 19 септември, когато се закотви на 7,5%. От шест месеца той пада от рекордните 20%, които достигна в края на февруари след избухването на войната - също на извънредно заседание на Централната банка.

В крайна сметка Кремъл се намеси, като съветникът на руския президент Максим Орешкин каза в колона, публикувана от ТАСС в понеделник, че властите все още се интересуват от силна рубла.

"Основният източник на отслабването на рублата и ускоряването на инфлацията е меката парична политика. Слабата рубла усложнява структурното преструктуриране на икономиката и се отразява негативно на реалните доходи на населението. Силната рубла е в интерес на Руската икономика“, каза Орешкин.

След тази критика Централната банка реши да проведе заседание за лихвения процент предсрочно - по план то се очаква след месец, на 15 септември.

Още със самото обявяване на срещата регулаторът даде сигнал на участниците на пазара, които започнаха да залагат на отслабване на рублата и увеличаване на търсенето на валута, че тази стратегия ще донесе загуби, смята Сергей Конигин, старши икономист в инвестиционна банка Синара, цитиран от "Ведомости".

Рублата се обезцени през лятото в условията на ограничено предлагане на валута поради ръста на вноса и спада на приходите от износ; Данните за бюджетния дефицит, както и коментарите на Централната банка за липсата на рискове за финансовата стабилност оказаха допълнително негативно въздействие, твърдят експертите на Interfax-SEA.

Според данни на Министерството на финансите през първата половина на годината бюджетът на Русия е с дефицит от почти 2,5 трлн. рубли - с излишък от 2,8 трилиона. рубли през същия период на първата година от войната. Приходите от нефт и газ са намалели с 47% през първата половина на годината, докато разходите са нараснали със 17,5%. В същото време девалвацията на рублата позволи на Министерството на финансите да намали дефицита в държавния бюджет, което изглежда важна задача в настоящата среда, каза Владислав Силаев, старши търговец в Alpha Capital Management, цитиран от BBC.

Експертите обясняват срива на рублата с дисбаланса между търсенето на чуждестранна валута и нейното предлагане.

„Недостатъчният приток на валута към вътрешния пазар се дължи на намалените постъпления от износ“, каза Дмитрий Бабин, експерт по фондовия пазар в BKS Investment World. „В същото време вносът остава на относително високи нива, наблюдавани до пролетта на 2022 г.“

Вчера Централната банка обяви, че търсенето на вносни стоки се увеличава, свързвайки това с високите лихви по кредитите. Лихвените проценти по заемите са пряко свързани с основния лихвен процент, който сега беше повишен от Руската централна банка. В настоящата ситуация е необходимо да се охлади търсенето на вносни стоки чрез оказване на натиск върху кредитирането, каза Конигин онзи ден.

 

Молдова опразни руското посолство в Кишинев

Двадесет и двама руски дипломати излетяха от молдовската столица Кишинев в понеделник, след като миналия месец Молдова нареди на Москва да изтегли по-голямата част от делегацията си, предаде Ройтерс.

Персоналът в руското посолство е намален от 80 на 25 души, колкото е и в молдовското посолство в Москва.

Миналия месец Кишинев поиска от Москва да намали дипломатическото си присъствие поради опасения от предполагаеми руски опити да дестабилизира малката страна, която граничи с Румъния и Украйна.

Молдовските медии публикуваха видео на два автобуса, изведени от полицията от руското посолство и потеглящи към летището.

Източник от летището в Кишинев каза на Ройтерс, че самолетът с персонала на посолството е излетял за руския град Сочи, откъдето ще продължи за Москва.

Двадесет и трима служители от техническата поддръжка и техните семейства също бяха помолени да напуснат с дипломатите.

Според външното министерство на Молдова не повече от 10 руски дипломати и 15 помощен персонал могат да останат в Кишинев от вторник.

Руското външно министерство съобщи в понеделник вечерта, че служители на руски институции - посолството, търговската мисия и Руския център за наука и култура - и членовете на техните семейства, които са били принудени да напуснат Молдова, вече са се върнали в Москва.

„Тази неприятелска стъпка на официален Кишинев несъмнено ще има последици за руско-молдовските отношения“, се казва в изявление на министерството.

Кишинев се дистанцира от Москва, откакто проевропейският президент Мая Санду дойде на власт през 2020 г. През февруари Санду обвини Москва в заговор за преврат срещу нейното правителство.

 

Буря в небето: Турски пътнически самолет прелетя над Украйна за първи път от началото на войната

Пътнически самолет с турска регистрация е прелетял за първи път от началото на войната през въздушното пространство на Украйна , съобщи норвежката телевизия NRK. Проследяването на полета чрез специализираните портали показва, че самолетът е преминал през забранената за полети зона в Украйна. BBN Airlines, която притежава Airbus A320 с регистрационен номер TC-GMA, само потвърди, че полетът е променил първоначалния си маршрут.

Няколко туристи, пътуващи за лятната си ваканция в Турция, несъзнателно бяха въведени във въздушното пространство на разкъсваната от война Украйна. „Ние разбираме опасенията, които инцидентът поражда, и гарантираме, че ще предприемем активни действия за предотвратяване на подобни случаи“, пише представител на BBN Airlines в имейл, цитиран от NRK.

Ларс Педер Хага нарече инцидента нещастен и каза, че забранената за полети зона е там по основателни причини.

Според това, което е известно към момента, на 25 юли тази година Airbus A320-200 на BBN Airlines е пътувал за Анталия през Украйна. Самолетът, който може да побере до 180 пътници, е бил на чартърен полет с екипаж, нает от Turkish Freebird Airlines. В 22:08 часа норвежко време самолетът излита от Гардермоен в Норвегия. Задаващата се буря по първоначално планирания маршрут принуждава екипажа да обмисли алтернативен маршрут. Метеорологичните данни потвърждават наличието на буря в тази част на Европа по време на полета. След около два часа във въздуха, някъде към полунощ, капитанът на самолета промени маршрута и това беше потвърдено от BBN Airlines, но без да се казва, че полетът е извършен през Украйна. Остават само следи във Flightradar24. Транспондерите на самолета начертаха маршрута му.

Екранни снимки от портала за проследяване на полети показват, че чартърният самолет е направил завой от североизточна Унгария към забранената за полети зона над Украйна. След като навлязоха в югозападна Украйна , нищо неподозиращите чартърни туристи прекараха дълъг период от време в украинското въздушно пространство, преди самолетът да пресече румънската граница в окръг Сучава.

NRK зададе на Freebird Airlines, който е операторът, отговорен за полета, няколко въпроса, по-специално колко пътници е имало на борда на самолета и дали пътниците и украинските власти са били уведомени за промяната в маршрута, преди да влязат в украинското небе. Турската компания не отговори на нито един от въпросите на журналистите. Няма отговори от Министерството на отбраната и Министерството на външните работи на Украйна.

Норвежките журналисти обръщат внимание на факта, че полетът е извършен през нощта, когато през последните месеци са извършвани масирани ракетни удари срещу украински цели.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев