Северна Македония започва дебат за вписване на българите в конституцията

Северна Македония
18.08.2023 / 22:02

Със 70 гласа "за", 47 "против" и нито един "въздържал се" македонските депутати приеха дневния ред на 123-ото си заседание с една точка - промените за вписване на българите в конституцията, които трябва да отворят пътя за преговори с Европейския съюз.

Добавянето на т. нар. части от нации в конституцията в случая не се ограничава само до българите, а включва още пет общности. Въпреки това създава напрежение; общественото мнение е против, опозицията настоява, че няма да осигури необходимото мнозинство с коментари за " български диктат " зад условието, което правителството се ангажира миналата година според предложение на френското ротационно председателство за прекратяване на спора с България.

Кабинетът настоява, че само този вот може да отвори пътя за преговори с ЕС; Целта е това да стане през есента, след като приключи скринингът на македонското законодателство от Брюксел.

Ако обаче за днешното гласуване на дневния ред бяха нужни 61 от 120 гласа, за приемането на промените в основния закон, с които ще се включат българите, са нужни две трети от гласовете (80 от 120 ).

Съдейки по днешния вот, привържениците на промените в конституцията ще имат нужда от още поне 10 гласа и то основно от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ, чийто лидер не отстъпва и настоява, че единственото предложение на управляващите, което би приел, са предсрочни избори . Днес премиерът Димитър Ковачевски заяви пред парламента, че предложението е македонско " с подкрепата на ЕС и САЩ " и по никакъв начин не застрашава македонската идентичност.

Съгласно Правилника за дейността на Събранието дебатът ще продължи най-много 10 работни дни, т.е. може да продължи най-късно до 31 август.

Процедурата предвижда ясно фиксирано време, в което отделните народни представители могат да се изказват, включително да се регламентира максималната продължителност.

 

Има три фази:

С първото, с мнозинство от две трети, ще се промени конституцията ;

Вторият, който изисква 61 депутати, е да одобри проекта за изменения;

Третият включва приемане на конкретните изменения с мнозинство от две трети. Между втората и третата фаза ще има дебат с максимална продължителност от 30 дни.

В същото време най-малко 21 от 40-те депутати, които не принадлежат към македонското етническо мнозинство, трябва да гласуват за промяна.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев