Сърбия ще увеличи доставките на руски газ за Унгария, ако Украйна спре транзита за Европа

21.08.2023 / 09:42

Унгарско-сръбското съвместно дружество за търговия с газ на европейския пазар ще започне работа през септември. Това съобщи унгарският министър на външните работи Петер Сиярто във видеообръщение на страницата си във Фейсбук след среща между премиера Виктор Орбан и президента на Сърбия Александър Вучич, който беше на посещение в Будапеща, предаде ТАСС.

Споразумението за създаване на съвместна регионална компания за търговия с газ беше подписано от ръководителите на унгарската компания MVM и сръбската "Сърбиягаз" през юни тази година.

Сиярто отбеляза, че двете страни си сътрудничат успешно в областта на енергетиката, като гарантират взаимна енергийна сигурност. Той посочи, че по-голямата част от руския газ идва в Унгария транзитно през Сърбия по разклонението на газопровода "Турски поток" , а Унгария съхранява на своя територия над 100 милиона кубически метра газ за Сърбия.

Унгарският министър съобщи още, че Вучич е уверил премиера Виктор Орбан, че Сърбия е готова да осигури увеличаване на доставките на руски газ за Унгария по газопровода „Турски поток“ през нейна територия, в случай че Украйна спре транзита на руско гориво за Европа.

"По-голямата част от руския газ влиза в Унгария през Сърбия , а през последните дни чухме, че Украйна възнамерява да прекрати споразумението си с Русия за транзита на газ към (Европа). Днес (вчера) сръбският президент даде да се разбере, че ако Унгария иска да увеличи транзита на природен газ през Сърбия, Сърбия може да осигури необходимия транспортен капацитет“, каза Сиярто във видео съобщение на страницата си във Фейсбук.

В тази връзка Сиярто посочи, че газопроводът "Турски поток" е гаранция за енергийната сигурност на Унгария. Той също така потвърди намерението на страната да продължи диверсификацията на маршрутите и източниците на доставки на гориво, включително чрез газ от Азербайджан, а в бъдеще и от Туркменистан.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев