Ден 544 от нахлуването в Украйна: Холандия и Дания обещаха F-16 за Киев, още атаки с дронове над Москва

21.08.2023 / 12:10

Ден 544 от нахлуването в Украйна. Резюме на ключовите събития през последните 24 часа:

 

Първите доставки на F-16 от Холандия и Дания за Украйна се очакват около Нова година

Дронове летят към Москва, диверсанти подпалиха и железопътната инфраструктура в района

Украйна твърди, че е отблъскала руските атаки в Харковска област, Киев настъпва на изток

Германски експерт: Войната в Украйна ще продължи поне до 2025 г

Украйна е близо до сделка с глобални застрахователи за покритие на кораби със зърно

Зеленски ще присъства на вечеря с лидерите на Западните Балкани в Гърция

 

Първите доставки на F-16 от Холандия и Дания за Украйна се очакват около Нова година

Първите доставки на бойни самолети F-16 от Холандия и Дания за Украйна се очакват около Нова година, съобщиха премиерите на двете страни, които бяха посетени от украинския президент Володимир Зеленски. Това е първият реален обещание F-16 за въоръжените сили на Киев и идва дни след като Съединените щати дадоха зелена светлина за доставката на изтребителите. Холандия и Дания могат да си позволят дарения, защото техните военновъздушни сили преминават към по-новите изтребители F-35.

Украинският президент Володимир Зеленски каза, че решението е историческо и каза, че самолетите ще помогнат за укрепването на противовъздушната отбрана на Украйна и ще подпомогнат контранастъплението й срещу инвазията на Русия . Дания ще достави общо 19 самолета, като първите шест ще бъдат изпратени в Украйна около Нова година, последвани от още осем през 2024 г. и пет през следващата година, каза датският премиер Мете Фредериксен.

„Знаем, че вашата свобода е наша свобода. Знаем също, че имате нужда от повече оръжия“, каза Фредериксен по време на съвместна пресконференция със Зеленски във военновъздушната база Скридструп в Дания.

Холандия разполага с общо 42 F-16, но все още не е решила дали всички те ще бъдат дарени, каза премиерът Марк Рюте по-рано вчера, когато Зеленски посети страната си. Рюте добави, че е от ключово значение за доставката на F-16 пилотите да са добре обучени и инфраструктурата да е подготвена. Датският премиер Фредериксен съобщи, че над 70 украински военни са пристигнали в Дания за обучение. Представители на 11-членната коалиция казаха, че обучението ще се проведе в Дания и Румъния.

По-рано министърът на отбраната на Украйна Алексей Резников съобщи, че обучението на украинските пилоти вече е започнало, но ще отнеме поне шест месеца. В обучението участват и инженери и механици.

 

Дронове летят към Москва, диверсанти подпалиха и железопътната инфраструктура в района

Безпилотни летателни апарати са свалени в Подмосковието, летищата във Внуково и Домодедово ограничиха приемането на самолети, съобщи руската агенция ТАСС. В същото време заради саботаж в железопътната инфраструктура в Подмосковието влаковете в региона също се движат с нарушено разписание.

Според информационния служител на Русия тази сутрин в 8:16 часа над територията на Истринския район на Московска област е засечен още един дрон, който е унищожен. Информацията идва от Министерството на отбраната, което малко по-рано съобщи, че друг дрон е паднал в района на Руза на Московска област. Дронът е бил заглушен от оборудване за електронна борба.

Летищата Внуково и Домодедово на Московския авиационен център въведоха ограничения за приемане и излитане на самолети. За да се гарантира безопасността, от 6:25 тази сутрин един час полетите бяха пренасочени към други летища, съобщиха от пресслужбата на "Внуково", а минута по-късно бяха въведени временни ограничения за приемане и излитане на машини.

Най-малко един полет беше отменен сутринта на 21 август и на летище Шереметиево - полет от Екатеринбург на път за Москва беше отклонен, за да кацне в Казан. Пилотът информира пътниците, че " всички московски летища са затворени ". Внуково и Домодедово възобновиха работата си в 8:40 сутринта.

„Железопътните партизани“, както наричат ​​хората в Русия и Беларус, които извършват диверсии срещу железопътната инфраструктура, повредиха релеен шкаф на жп гара Солнечная в посока Киев на Московската железница. В 6:00 сутринта е бил подпален шкаф, съобщава РИА Новости.

„Влаковете по направлението Киев и в двете посоки се движат със значително закъснение“, съобщиха от железопътната компания, обслужваща маршрута. На мястото на диверсията работят ремонтни екипи.

Маршрутът Киев тръгва от жп гара Киев в Москва през Брянск до ГКПП Зерново на границата с Украйна. През март 2023 г. беше обявено, че маршрутът Киев ще бъде преименуван на Калужко, за да „ улесни навигацията за пътниците “. ЖП гара Солнечная се намира на 16 километра от гара Киев в Москва.

 

Украйна твърди, че е отблъскала руските атаки в Харковска област, Киев настъпва на изток

Ситуацията в Харковска област на източна Украйна е „ тежка “, но украинските сили отблъскват руските атаки и са си върнали няколко квадратни километра на източния фронт през изминалата седмица, каза в понеделник заместник-министърът на отбраната на Украйна , предаде Ройтерс.

Миналата седмица украинските военни казаха, че Русия атакува Купянск, град в Харковска област.

„Ситуацията в посока Купянск е тежка. Противникът не се отказва от плановете си за придвижване напред, противникът привлича допълнителни сили“, каза Хана Малиар пред националната телевизия.

„Уверени сме в нашите защитници, но там им е много трудно и врагът не настъпва заради тях“, добави тя.

Малиар отбеляза, че украинските сили напредват на юг от Бахмут, градът, окупиран от руските сили през май след кървава битка, продължила месеци, и са освободили още три квадратни километра през последната седмица.

Ройтерс не успя да провери информацията.

Малиар каза, че няма значителни промени в ситуацията на юг, където украинските сили се опитват да разделят руските сили и да достигнат до Азовско море.

„Не трябва да подценяваме врага“, подчерта Малар. „Всички трябва да бъдем търпеливи и да подкрепяме нашите въоръжени сили“.

Украинската армия съобщи в четвъртък, че е постигнала успехи на югоизточния фронт, настъпвайки от наскоро освободеното село Урожайне.

Американски служител обаче каза миналата седмица, че не изглежда вероятно украинските сили да успеят да достигнат и да си върнат окупирания от Русия стратегически югоизточен град Мелитопол по време на контранастъплението.

 

Германски експерт: Войната в Украйна ще продължи поне до 2025 г.

Войната в Украйна ще продължи поне до 2025 г. Това смята военният експерт Густав Гресел от Европейския съвет по външни работи в Берлин. Според него изходът от войната зависи до голяма степен от президентските избори в САЩ догодина.

„Войната в Украйна във всеки случай ще продължи поне до 2025 г. Ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ през ноември 2024 г., от руска гледна точка той може да предложи споразумение през януари 2025 г., така че пролетта на 2025 г. ще бъде най-ранната война може да бъде прекратено при условията на Русия. От друга страна, ако Байдън спечели изборите, което в момента изглежда малко по-вероятно, войната вероятно ще продължи след 2025 г.

Това смята военният експерт Густав Гресел от Европейския съвет по външни работи в Берлин. В интервю за втория канал на германската обществена телевизия той посочи, че Путин е бил подготвен за това - той изчисли, че в една дълга война на изтощение шансовете на Русия за победа са по-големи. След като Русия се примири с режима на санкции, в дългосрочен план тя ще произвежда в пъти повече тежки оръжейни системи от Запада, посочва Гресел.

Запасите от оръжия на Запада се изчерпват по-бързо от тези на Русия и година и половина след началото на войната няма сериозни усилия за активизиране на оръжейната индустрия, с изключение на артилерийските боеприпаси. Ще трябва да се произвеждат повече танкове, БТР, управляеми оръжия и ракети, за да може Украйна да се защитава поне още няколко години и да не се предоговаря всеки път какво да й доставя от запасите.

„Загубихме много време в безсмислени спорове“, посочва още специалистът. „ Путин, благодарение на социализацията си в КГБ, вярва, че западните демокрации са слаби и разединени и ще загинат от собствените си противоречия. И няма сигнал от Вашингтон и Берлин, който да го разклати в това убеждение. Това изисква повече от символизъм или казване на „каквото е необходимо“ от време на време. Всяко обещание трябва да бъде последвано от действия, но това не се случва”, критикува още експертът.

 

Украйна е близо до сделка с глобални застрахователи за покритие на кораби със зърно

Украйна е в процес на финализиране на схема с глобални застрахователни компании за осигуряване на покритие за кораби, пътуващи до и от нейните черноморски пристанища. Това е критична стъпка за опитите на Киев да създаде безопасен експортен коридор, след като Русия се оттегли от черноморската сделка за зърно миналия месец, съобщи Financial Times.

Заместник-министърът на икономиката на Украйна Александър Хрибан каза пред британското издание, че сделката "в момента се преследва и активно се обсъжда" между съответните министерства, местни банки и международни застрахователни групи, включително Lloyd's of London.

Застрахователната схема може да бъде въведена още следващия месец и може да покрие от 5 до 30 кораба, плаващи през смятаните за опасни украински води.

„Това зависи от структурата, както и от нивото на споделяне на риска между правителството и частните застрахователни компании“, обясни Хрибан.

Под прикритието на украинските системи за сухопътна отбрана германско-китайски товарен кораб миналата седмица направи първото си търговско пътуване от Одеса от юли насам, откакто Русия предупреди, че ще счита всеки цивилен кораб, напускащ украинските пристанища, за военна цел.

Въпреки това украинските власти смятат, че техните ракети могат да защитят коридор в рамките на 100 морски мили от брега.

Предвид рисковете, свързани с войната, достъпната застраховка би била от съществено значение за съживяването на търговското корабоплаване в по-голям мащаб. Киев консултира "про боно" по въпроса с консултантската група "Марш Макленън", обединяваща аналитичната фирма "Оливър Уайман" и най-големия застрахователен брокер в света "Марш" на безвъзмездна основа.

Според Маркъс Бейкър, глобален ръководител на морското дело, каргото и логистиката в Marsh, „публично-частно партньорство със застрахователи, работещи в тандем с украинското правителство, ще даде на собствениците на кораби по-голяма увереност да се върнат към доставките на украинско зърно по света за онези страни, които имам най-голяма нужда от него“.

Подробностите по схемата все още предстои да бъдат уточнени, но хора, участващи в дискусиите, казаха, че схемата ще покрива корабите, влизащи и напускащи украинските пристанища срещу щети и рискът може да бъде споделен между застрахователите и местната държавна банка.

Според един от източниците банката може да предостави акредитив като обезпечение.

Част от риска вероятно ще бъде подкрепен от държавния пътен фонд на Украйна , който е създаден за ремонт на украински пътища и се финансира от данък върху продажбите на горива, посочи още Хрибан.

 

Зеленски ще присъства на вечеря с лидерите на Западните Балкани в Гърция

Президентът на Украйна Володимир Зеленски отлетя за Гърция, където ще участва на вечеря с лидерите на Западните Балкани, съобщават гръцките медии. Домакин на вечерята е министър-председателят Кириакос Мицотакис.

Освен лидерите от Западните Балкани в нея ще участват и председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и ръководителят на Европейския съвет Шарл Мишел.

Според съобщения в медиите срещата ще се проведе в имението Maximos, а акцентът ще бъде върху разширяването на Европейския съюз и европейското бъдеще на региона, енергийната сигурност и санкциите срещу Русия.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев