Ден 546 от нахлуването в Украйна: Почти ежедневни атаки с дронове срещу Москва

pixabay.com
23.08.2023 / 11:55

Ден 546 от нахлуването в Украйна. Резюме на ключовите събития през последните 24 часа:

 

Путин се появи на срещата на БРИКС в Южна Африка. Чрез видео връзка

Киев съобщи за жертви от руски обстрел, Москва - за атаки с украински дронове

Дрон се разби в строяща се сграда в Москва, други два бяха свалени близо до руската столица

Холандия ще достави на Украйна хиляда зарядни устройства за дистанционно разминиране

САЩ: Ние не насърчаваме украинските атаки на територията на Русия

Медведев: Русия може да анексира Южна Осетия и Абхазия

Ген. Суровикин е освободен от руските ВКС

 

Путин се появи на срещата на БРИКС в Южна Африка. Чрез видео връзка

Срещата на върха на петте страни от БРИКС, макар и посветена на темата дали да се разширява организацията и как тя може да бъде противовес на западните сили, започна снощи в Йоханесбург под сянката на руската инвазия в Украйна. По-точно - с видеообръщение на руския президент Владимир Путин, пише в. "Ню Йорк таймс", цитиран от БТА.

Руският държавен глава е единственият от петимата правителствени ръководители, който не е пристигнал в Република Южна Африка, тъй като е издирван за военни престъпления по силата на заповед, издадена от Международния наказателен съд, посочва американското издание.

В деня на откриването на икономическата среща на върха Путин отправи серия от атаки срещу Запада, говорейки възмутено за " нелегитимни санкции " срещу страната му и заплашвайки да прекрати окончателно износа на зърно от Украйна , пише Washington Post. В своята 17-минутна предварително записана реч той се съсредоточи върху войната в Украйна и отношенията на Русия със Запада - въпреки че южноафрикански служители казаха, че търканията между Изтока и Запада не трябва да доминират на срещата и се надяваха да насочат разговора далеч от влошаващ се геополитически климат, коментира изданието.

Китайският президент Си Дзинпин също внесе атмосфера на конфронтация на срещата, като каза в реч, прочетена от негово име от министър от китайското правителство минути след обръщението на Путин, че „някаква страна, обсебена от запазването на хегемонията си, прави всичко възможно, за да осакати нововъзникващите пазари и развиващите се страни “, очевидно имайки предвид Съединените щати, отбелязва Washington Post.

Страните от БРИКС представляват около 40% от световното население и една четвърт от световния БВП, като групата от известно време обмисля разрастване, пише британският "Гардиън". Лидери от повече от 40 държави, предимно от Африка и други страни от глобалния юг, пристигнаха за тридневната среща на върха в Йоханесбург. Според южноафриканските организатори много от тези страни са изразили интерес да се присъединят към организацията.

Сред членовете на групата има дебат за това докъде трябва да стигне разширяването и какви критерии трябва да се използват при вземането на решение за членство, като позицията на Индия е най-предпазлива, пише изданието. Бразилия подкрепя приемането на Аржентина в БРИКС, но предупреждава, че бързото разширяване може да отслаби влиянието на организацията, пише още "Гардиън".

В деня на откриването на срещата имаше призиви за повече икономическо сътрудничество и взаимодействие в области като здравеопазването, образованието и изменението на климата, като същевременно отразяваше нарастващото настроение в някои части на света, които институциите възприемаха като ръководени от Запада, включително ООН , Световната банка и Международният валутен фонд не отчитат интересите на развиващите се страни, пише испанският вестник Паис.

Представители на БРИКС отхвърлиха предположенията, че под влиянието на Китай и Русия блокът върви към противопоставяне на Запада, заявявайки, че е по-загрижен за интересите на Глобалния юг, коментира изданието, но добавя, че САЩ и ЕС ще бъдат следенето отблизо на събитията в Йоханесбург, като дългия списък от страни, които се редят на опашка за присъединяване към БРИКС, предполагат, че призивите на блока за реорганизация на световната структура на управление може да са привлекателни за мнозина.

 

Киев съобщи за жертви от руски обстрел, Москва - за атаки с украински дронове

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на европейските партньори за военната подкрепа и помощта за възстановяването на страната му.

Украинската прокуратура твърди, че трима души са загинали при руски обстрел в Донецка област.

Москва съобщи за поредната серия от атаки с дронове, една от които се разби в строяща се сграда.

„Има самолети за Украйна. Има допълнителни бронирани технологии и ние укрепваме противовъздушната отбрана“, каза президентът Зеленски в обичайното си видеообръщение. През последните дни той посети Швеция, Холандия, Дания и накрая Гърция, където разговаря с няколко държавни и правителствени ръководители от Балканския регион, включително с българския премиер Николай Денков.

Дания и Холандия обещаха да предоставят на Украйна така желаните изтребители F-16.

Холандия ще достави на Украйна хиляда зарядни устройства за дистанционно разминиране, каза министърът на отбраната Кайса Олонгрен в Киев след среща с колегата си Олексий Резников. Новината идва в момент, когато силно минирани руски отбранителни линии забавят контранастъплението на украинските сили.

Руското министерство на отбраната съобщи, че един дрон се е разбил в строяща се сграда в Москва Сити, а други два са били свалени от ПВО близо до столицата. Няма пострадали при нападението тази нощ. Дроновете са били украински, твърди още агенцията. И четирите московски летища временно спряха да работят, но вече работят отново, добави представител на властите. АФП отбелязва, че сега има почти ежедневни атаки с дронове в Русия, често насочени към Москва.

Президентът Владимир Путин прие в Кремъл назначените от Русия ръководители на анексираните Луганска и Запорожка област Леонид Пасечник и Евгений Балицки, според които 87 процента от жителите на Запорожка област подкрепят политиката на руския президент.

На 10 септември предстоят местни избори в цялата страна, в които за първи път ще участват жителите на четирите нови области. Присъединяването им към Русия не е признато от международната общност.

 

Дрон се разби в строяща се сграда в Москва, други два бяха свалени близо до руската столица

Един дрон се разби в строяща се сграда в бизнес района на Москва , а други два бяха свалени от руската противовъздушна отбрана близо до столицата. Няма пострадали при атаката тази нощ, предаде ТАСС, като се позова на руското министерство на отбраната.

Пишеше, че дроновете са украински. Засега няма реакция от Украйна , която по принцип не коментира подобни атаки.

Руското министерство на отбраната заяви в изявление, че сигналът на първия дрон е бил заглушен от оборудване за електронна война. В резултат на това безпилотният летателен апарат пада върху строяща се сграда в Москва.

На въпросната сграда са нанесени леки щети. Счупени са няколко прозореца в две съседни пететажни сгради, съобщи кметът на Москва Сергей Собянин.

Два дрона са били свалени в Можайски и Химкски район на Московска област, съответно югозападно и северозападно от руската столица, съобщи още Министерството на отбраната.

Първоначално Собянин каза, че един дрон се е разбил в строяща се сграда в бизнес района на Москва , а друг е бил свален от руската противовъздушна отбрана близо до столицата.

И четирите московски летища временно спряха да работят, но вече работят отново, съобщи представител на властите. Най-малко един полет (от Сочи за Москва) е бил отклонен към Нижни Новгород.

В Русия атаки с дронове има почти всеки ден, отбелязва АФП. Москва често става мишена.

Вчера руските власти съобщиха, че противовъздушната отбрана на страната е свалила четири украински дрона близо до столицата и в Брянска област, която граничи с Украйна.

 

Холандия ще достави на Украйна хиляда зарядни устройства за дистанционно разминиране

Холандия ще достави на Украйна хиляда зарядни устройства за дистанционно разминиране, каза в Киев холандският министър на отбраната Кайса Олонгрен, цитирана от Ройтерс.

Новината идва в момент, когато солидно минирани руски отбранителни линии забавят контранастъплението на украинските сили, насочено към връщане на завзетите от Русия територии, отбелязва агенцията.

„Беше решено да бъдат доставени около хиляда преносими зарядни устройства за дистанционно разминиране, чийто заряд преодолява инженерните бариери“, каза холандският министър на отбраната на среща вчера с украинския си колега Олексий Резников.

„Сега, доколкото знам, вие сте изправени пред проблема с изключителната плътност на мини в териториите, през които преминавате“, каза Олонгрен, обръщайки се към Резников.

По-рано вчера германският външен министър Аналена Бербок каза, че Германия и други партньори могат съвместно да доставят помощ за напредъка на украинските сили през солидния пояс от противопехотни мини, според Ройтерс.

 

САЩ: Ние не насърчаваме украинските атаки на територията на Русия

Държавният департамент заяви, че Съединените щати не насърчават украинските атаки срещу международно признатата територия на Русия.

„Зависи от Украйна да реши как да се защитава срещу руската инвазия, която започна миналия февруари“, каза говорител на Държавния департамент. Той добави, че Русия може да прекрати войната по всяко време, като се оттегли от Украйна. По-рано руското министерство на отбраната съобщи, че един украински дрон се е разбил в строяща се сграда в Москва Сити, а други два са били свалени от ПВО близо до столицата. Няма пострадали при атаката. Украинският президент Володимир Зеленски благодари на европейските партньори за военната подкрепа и помощта за възстановяването на страната му. Дания и Холандия обещаха да предоставят на Украйнас изтребители F-16, които отдавна настояваше.

 

Медведев: Русия може да анексира Южна Осетия и Абхазия

Бившият руски президент Дмитрий Медведев, който в момента е заместник-председател на руския Съвет за сигурност, заяви, че Русия може да анексира отцепническите региони Южна Осетия и Абхазия от Грузия, предаде Ройтерс.

„Идеята за присъединяване все още е популярна там и е напълно възможно да бъде реализирана, ако има основателни причини за това“, пише Медведев в статия, публикувана в руския вестник „Аргументы и факты“.

 

Ген. Суровикин е освободен от руските ВКС

Генерал Суровикин е освободен от поста командващ руските ВВС. Това пишат руски издания, позовавайки се на свои източници от Министерството на отбраната.

Съобщава се, че той е бил изпратен "на почивка " преди няколко седмици. Спекулации за местонахождението му се появиха малко след бунта на Вагнер преди два месеца. Появи се информация, че заедно с началника на Генералния щаб Валерий Герасимов Суровикин е знаел за намеренията на наемниците, но е скрил информация.

Неговият пост като командир на руските въздушно-космически сили идва само дни след неуспешната руска мисия Луна-25.

Източник:
Sofia Photo Agency
www.novinite.com
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев