Властите в Русия разследват самолетната катастрофа, в която загина Пригожин

...............................................
24.08.2023 / 09:33

Лидерът на частната военна компания "Вагнер" Евгений Пригожин е бил на борда на разбилия се в Тверска област самолет. По информация на руската агенция за гражданска авиация - всички 10 души на борда - седем пътници и тричленен екипаж, са загинали.

Новината за смъртта на Пригожин беше разпространена и в Телеграм канали, близки до частната армия. Първият оглед на района вече е приключил, като отломки от самолета са намерени на 2 км от мястото на инцидента.

Частният самолет - Ембраер Легаси, собственост на една от компаниите на Евгений Пригожин, е излетял от Москва към Санкт Петербург. По-малко от половин час по-късно, близо до село Коженко, в Тверска област, се губи от радарите. Кадри показват как машината стремително пада надолу, съобщава БНТ. След удара със земята самолетът е избухнал в пламъци.

Телеграм каналът "Сива зона", близък до "Вагнер", твърди, че машината е поразена от руски военни, но не дава доказателства за това, твърди BBC. На борда на машината, освен Евгений Пригожин, е бил и основателят на "Вагнер" Дмитрий Уткин. Списъкът с пътници беше публикуван от Росавиация. Новината за смъртта на двамата беше потвърдена в Телеграм канала на частната армия. От Следствения комитет на Руската федерация, заявиха, че е в ход разследване за причините за катастрофата.

"След авиационно произшествие в Тверска област е заведено дело по член 263 от Наказателния кодекс на Руската федерация - нарушаване на правилата за безопасност на движение и експлоатация на въздушен транспорт. Частен самолет, летял от Москва към Санкт Петербург, се е разбил в Тверска облст. По предварителна информация, 10-те души на борда са загинали", каза Светлана Петренко, говорител на Следствения комитет на Руската федерация.

Губернаторът на Тверска област лично поема наблюдението на следствието, информират руски медии. Пред централата на "Вагнер" в Санкт Петербург вече има цветя и свещи. Според Телеграм канали, командирите на "Вагнер" ще излязат със специално обръщение, но не се уточнява кога.

След неуспешния опит за военен преврат през юни, заради критики за начина, по който се води войната в Украйна, Евгений Пригожин изчезна за кратко от публичното пространство. Според уговорката с руските власти, след еднодневния бунт обвиненията срещу него бяха свалени, с условието, той да се премести в Беларус, където няколко пъти беше забелязан. Само преди два дни се появи видео с Пригожин, което се предполага, че е било заснето някъде в Африка.

Източник: БНТ
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев