Евродепутатите подкрепят плановете за осигуряване на собствените доставки и суверенитета на ЕС

Европейски парламент
07.09.2023 / 20:52

Индустриалният комитет прие мерки за увеличаване на доставките на стратегически суровини, които са от решаващо значение за осигуряването на прехода на ЕС към устойчиво, цифрово и суверенно бъдеще.

Законът за критичните суровини, приет в четвъртък със силно мнозинство, има за цел да позволи на Европа да се ускори към европейски суверенитет и конкурентоспособност, с амбициозна промяна на курса. Докладът, приет днес, ще намали бюрокрацията, ще насърчи иновациите по цялата верига на стойността, ще подпомогне МСП и ще насърчи изследванията и развитието на алтернативни материали и по-щадящи околната среда добив, както и производствени методи.

 

Стратегически партньорства

Докладът подчертава значението на осигуряването на стратегически партньорства между ЕС и трети държави за критични суровини, за да се диверсифицират доставките на ЕС - при равни условия, с ползи за всички страни. Той проправя пътя за дългосрочни партньорства с трансфер на знания и технологии, обучение и повишаване на квалификацията за нови работни места с по-добри условия на труд и доходи, както и добив и преработка по най-добрите екологични стандарти в страните ни партньори.

Членовете на ЕП също така настояват за по-силен фокус върху научните изследвания и иновациите по отношение на заместителни материали и производствени процеси, които биха могли да заменят суровините в стратегическите технологии. Той определя цели за кръговрат, за да насърчи извличането на повече стратегически суровини от отпадъците. Евродепутатите също настояват за необходимостта от намаляване на бюрокрацията за компаниите и особено за малките и средни предприятия (МСП).

 

Цитат

Водещият евродепутат Никола Биър (Renew, DE) каза: „Със силно мнозинство Индустриалната комисия изпраща силен сигнал преди тристранната среща. Съгласуваният доклад предоставя ясен план за европейска сигурност на доставките, с тласък на изследванията и иновациите по цялата верига на стойността.“

„Вместо да има твърде много субсидии, основани на идеология, той разчита на бързи и прости процеси на одобрение и намаляване на бюрокрацията. В отговор на геополитическите катаклизми той създава предпоставки за предлагане на целеви икономически стимули на частни инвеститори в контекста на производството и рециклирането в Европа. В същото време се основава на разширяването на стратегическите партньорства с трети страни. Положена е основата за курса на Европа към отворен, икономически и геополитически суверенитет”, добави тя.

 

Следващи стъпки

Законопроектът беше приет в комисията с 53 гласа "за", 1 "против" и 5 "въздържал се". Той ще бъде подложен на гласуване от пълния състав по време на пленарната сесия на 11-14 септември в Страсбург.

 

Заден план

Електрически коли, слънчеви панели и смартфони – всички те съдържат критични суровини. Те са жизнената сила на съвременните ни общества. Засега ЕС е зависим от определени суровини. Критичните суровини са ключови за екологичния и цифров преход на ЕС и осигуряването на тяхното снабдяване е от решаващо значение за икономическата устойчивост, технологичното лидерство и стратегическата автономност на Европейския съюз. След руската война срещу Украйна и все по-агресивната търговска и промишлена политика на Китай, кобалтът, литият и други суровини също се превърнаха в геополитически фактор.

С глобалното преминаване към възобновяеми енергийни източници и цифровизацията на нашите икономики и общества се очаква търсенето на някои от тези стратегически суровини бързо да нарасне през следващите десетилетия.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев