Испанското председателство информира комисиите на ЕП относно приоритетите

Европейски парламент
08.09.2023 / 21:52

Министрите провеждат поредица от срещи в парламентарни комисии, за да представят приоритетите на испанското председателство на Съвета.

Испания председателства Съвета до декември 2023 г. включително.

 

Комисия по култура и образование

На 7 септември изпълняващият длъжността министър на образованието и професионалното обучение Пилар Алегрия каза, че председателството ще се съсредоточи върху образователните отговори в подкрепа на Украйна, амбициозното прилагане на европейското образователно пространство, насърчаването на професиите в областта на науката и математиката сред жените и приноса на образованието към европейските ценности.

Джоан Субиратс, изпълняващ длъжността министър на университетите , каза на евродепутатите, че приоритетите са инициативата „Европейски университети“, сексисткото насилие и сексуалния тормоз във висшето образование, както и подобряването на достъпа до образование за уязвимите групи. Микел Исета, изпълняващ длъжността министър на културата и спорта , спомена устойчивото управление на културното наследство, подобряването на условията на живот за артистите и културните работници, сектора на видеоигрите и постигането на споразумение относно Европейския закон за свободата на медиите до декември 2023 г.

Евродепутатите подчертаха значението на взаимното признаване на квалификациите и в професионалното обучение, като например уменията, придобити в доброволческата дейност, докато други настояха за отмяна на предложените от Комисията съкращения на програмите Еразъм+ за 2024 г., Творческа Европа и Европейския корпус за солидарност. Те призоваха езиците на малцинствата в ЕС да бъдат включени в програмите на ЕС за образование и култура.

 

Комисия по заетост и социални въпроси

На 7 септември евродепутатите поискаха от Хосе Луис Ескрива, изпълняващ длъжността министър на приобщаването, социалната сигурност и миграцията , да постигне напредък в координирането на системите за социална сигурност, които в момента са заседнали в Съвета. Евродепутатите разпитаха министъра и относно плановете на президентството относно миграцията, особено относно социалните и трудовите права на мигрантите.

Йоланда Диас, изпълняваща длъжността испански вицепрезидент и министър на труда и социалната икономика, очерта три приоритета: социален диалог, достоен труд и социална икономика. Евродепутатите поискаха напредък по Директивата за работещите в платформи, която в момента се договаря. Те попитаха и за плановете на президентството за качествени стажове, както и за психичното здраве на работното място.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев