ЕП: Откриване на пленарната сесия

Европейски парламент
11.09.2023 / 20:44

Председателят Мецола откри пленарната сесия на 11-14 септември в Страсбург със следните съобщения.

 

Една година след убийството на Махса Амини в Иран

Парламентът гордо застава зад смелите, непокорни жени и мъже, които продължават да се борят за равенство, достойнство и свобода в Иран, като на 16 септември се навършва една година от убийството на Махса Амини, каза президентът Мецола. Повтаряйки най-категоричното осъждане от страна на Парламента на иранския режим за вземане на заложници на граждани на ЕС и лица с двойно гражданство, президентът Мецола призова за незабавното освобождаване на служителя на ЕС Йохан Флодерус и професора Ахмад Реза Джалали. В пленарен дебат утре Парламентът ще си спомни и ще почете наследството на Махса Амини и всички онези, които са платили най-голямата цена за свободата, заключи тя.

 

Екстремно време в Европа

Опасните метеорологични условия засегнаха огромни части от Европа, каза президентът, като големи горски пожари и наводнения имаха сериозно въздействие върху държави-членки като Испания, България, Словения и Италия. Гърция беше особено опустошена от наводненията и горските пожари и ЕС вече предостави решаваща помощ и ще продължи да прави всичко необходимо, добави тя. Президентът обяви, че ще приветства министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис във вторник, за да потвърди отново солидарността на ЕС с Гърция и да обсъди помощта на ЕС. „Сърцата ни са с всички онези, чийто живот и препитание бяха унищожени през това лято; институциите на ЕС ще продължат да подкрепят онези страни, които се нуждаят от това”, заключи тя.

 

Земетресение в Мароко

След ужасното земетресение в Мароко, при което хиляди бяха убити и ранени, президентът Мецола изрази солидарност с народа на Мароко и каза, че Европа е готова да окаже помощ.

 

Смъртта на Вероник Трилет-Леноар

Президентът Метсола изрази съболезнованията си на семейството на евродепутата Вероник Трилет-Леноар, която почина през август. Лекар, учител и член на Европейския парламент, тя беше известна със своята отдаденост на здравето на европейците и допринесе за създаването на основите на Европейския здравен съюз.

Прездседателят Мецола поведе членовете на ЕП с минута мълчание в памет на Вероник Трилет-Леноар и всички онези, които загубиха живота си това лято.

 

Промени в дневния ред

Вторник

Докладът относно проекта за решение на Европейския съвет за определяне на състава на Европейския парламент е добавен като първа точка сутринта. Дебатът ще бъде последван от кръг от оратори на политически групи. В резултат на това заседанието ще започне в 08:30 часа.

Изявление на върховния представител относно 50 години от убийството на Алиенде и преврата в Чили: демокрация и суверенитет (без резолюция), последвано от кръг от говорители на политически групи, се добавя като четвърта точка следобед, след изявлението на VPC/HR относно EU-CELAC.

 

Искане от няколко комисии за започване на преговори със Съвета и Комисията

Решенията на комисиите за започване на междуинституционални преговори (член 71) се публикуват на уебсайта на пленарната зала.

Ако до вторник 12:00 ч. в полунощ не бъде направено искане за гласуване в парламента на решението за започване на преговори, комисиите могат да започнат преговори.

Информация относно разпределението на гласовете е налична в раздел „Приоритетна информация“.

 

Напускащи евродепутати

Петер ван Дален (ЕНП, Холандия) от 3 септември 2023 г.

Естебан Гонсалес Понс (ЕНП, Испания) от 16 август 2023 г.

Адриана Малдонадо Лопес (S&D, Испания) от 16 август 2023 г.

Véronique Trillet-Lenoir (Renew, Франция) от 9 август 2023 г.

 

Бъдещи евродепутати

Laura Ballarín Cereza (S&D, Испания) от 6 септември 2023 г.

Ana Collado Jiménez (ЕНП, Испания) от 6 септември 2023 г.

Anja Haga (NI, Холандия) от 5 септември 2023 г.

Катрин Алмарик (Renew, Франция) от 10 август 2023 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев