ЕП днес

Европейски парламент
12.09.2023 / 12:03

По-добро качество на въздуха за по-чиста и по-здравословна околна среда

Започвайки около 14:00 ч., пленарното заседание ще обсъди с комисар Sinkevičius предложение за подобряване на качеството на въздуха в ЕС преди преговорите със Съвета. Проектотекстът, внесен от комисията по околна среда, определя по-строги ограничения за 2030 г. и целеви стойности за няколко замърсители, за да се гарантира, че качеството на въздуха в ЕС не е вредно за човешкото здраве, естествените екосистеми и биоразнообразието. Гласуването ще се проведе в сряда.

 

Томас HAAHR

(+32) 470 88 09 87

EP_Околна среда

 

Да направим ЕС по-устойчив на екстремни метеорологични условия

В дебат около 9.30 ч. евродепутатите ще обсъдят с комисаря Ленарчич и заместник-министъра по въпросите на ЕС Наваро за испанското председателство как да се засилят мерките за защита на Европа срещу екстремни горещи вълни, наводнения и горски пожари. В резултат на най-горещото лято в историята, опустошителните наводнения и най-големите горски пожари в историята се очаква евродепутатите да призоват за по-активни действия за изграждане на ЕС, който е по-устойчив на бедствия.

 

Томас HAAHR

(+32) 470 88 09 87

EP_Околна среда

 

Украинският износ на зърно и бъдещето на Черноморската инициатива

Започвайки около 18:00 часа, пленарното заседание ще обсъди въздействието на украинския износ на зърно върху фермерите от ЕС след оттеглянето на Русия от Черноморската инициатива за зърно.

 

Хана РАЙСИ

(+32) 484 27 87 54

EP_Земеделие

 

Преврати в Африка: време за въпроси с върховния представител Борел

От 15:00 ч. евродепутатите ще разпитат ръководителя на ЕС по външната политика Жозеп Борел относно поредицата от държавни преврати и други скорошни и тревожни събития в Западна и Централна Африка.

 

Виктор АЛМКВИСТ

(+32) 470 88 29 42

EP_ForeignAff

 

Състав на парламента

След гласуването в понеделник в комисията по конституционни въпроси членовете на ЕП ще обсъдят от 8:30 ч. проекта за решение на Съвета относно състава на Европейския парламент за европейските избори през 2024 г., с което общият брой на членовете на ЕП ще се увеличи на 720 от сегашните 705. Пленарното заседание ще гласува предложение в сряда.

 

Kyriakos KLOSIDIS

(+32) 470 96 47 35

EP_Institutional

 

Накратко

Гласувайте кандидата за еврокомисар Илиана Иванова. В 12:00 часа евродепутатите ще одобрят назначаването на Илиана Иванова (България) за комисар по иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Устойчиви авиационни горива. Късно вечерта евродепутатите ще обсъдят нови правила, определящи минимален дял от по-екологичните реактивни горива, които да бъдат достъпни на летищата в ЕС, за да се намалят емисиите от транспортния сектор. Окончателното гласуване на законодателството ще последва в сряда.

Сътрудничество на ЕС с Тунис в областта на миграцията. От около 10:30 часа пленарното заседание ще обсъди с комисар Вархели и заместник-министъра по въпросите на ЕС Наваро за испанското председателство стратегията за укрепване на сътрудничеството с Тунис за управление на миграционните потоци.

Външни работи: Турция, Беларус, Иран, CELAC. Депутатите ще обсъдят с Жозеп Борел ситуацията в Иран и бъдещето на отношенията между ЕС и Латинска Америка и Карибите (CELAC). По-късно вечерта те ще разгледат и проектодокладите за Турция и Беларус, които ще се гласуват в пленарна зала в сряда.

 

Гласове

Между 12:00 и 13:00 часа в пленарна зала ще се гласуват, наред с други, за:

закон за насърчаване на използването на възобновяема енергия;

стимулиране на съвместни поръчки за отбранителна техника;

нови правила за донорство и лечение с кръв, клетки и тъкани от човешки произход;

подобряване на качеството на повърхностните и подпочвените води в ЕС;

нови географски означения за занаятчийски и промишлени продукти.

Пряко предаване на пленарната сесия можете да намерите в уебстрийминга на Парламента и в EbS+.

 

За подробна информация относно сесията, моля, вижте и бюлетина.

Цялата информация относно пленарното заседание можете да намерите тук.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев