Евродепутатите подкрепят плановете за увеличаване на използването на възобновяема енергия

Законодателството също така предвижда по-бърза процедура за одобрение за внедряване на възобновяеми енергийни източници
12.09.2023 / 19:57

Във вторник парламентът гласува за насърчаване на внедряването на възобновяема енергия в съответствие със Зелената сделка и плановете REPowerEU.

Актуализацията на Директивата за енергия от възобновяеми източници (RED), вече договорена между членовете на ЕП и Съвета, повишава дела на възобновяемите източници в крайното потребление на енергия в ЕС до 42,5% до 2030 г. Държавите-членки трябва да се стремят да постигнат 45%.

Законодателството също така ще ускори процедурите за издаване на разрешителни за нови електроцентрали за възобновяема енергия, като слънчеви панели или вятърни турбини, или за адаптиране на съществуващи. Националните власти не трябва да отнемат повече от 12 месеца, за да одобрят нови инсталации за възобновяема енергия, ако са разположени в така наречените „области за възобновяема енергия“. Извън тези зони процесът не трябва да надвишава 24 месеца.

В транспортния сектор внедряването на възобновяеми енергийни източници трябва да доведе до 14,5% намаление до 2030 г. на емисиите на парникови газове чрез използване на по-голям дял от модерни биогорива и по-амбициозна квота за възобновяеми горива от небиологичен произход, като водород.

Евродепутатите също гарантираха, че държавите-членки определят индикативна цел за иновативни технологии за възобновяема енергия от най-малко 5% от новоинсталираните мощности за възобновяема енергия, както и обвързваща рамка за трансгранични енергийни проекти. Те настояха за по-строги критерии за използването на биомаса, за да се гарантира, че ЕС не субсидира неустойчиви практики. Събирането на биомаса трябва да се извършва по начин, който предотвратява отрицателните въздействия върху качеството на почвата и биоразнообразието.

 

Цитат

Водещият евродепутат Маркус Пипър (ЕНП, Германия) каза: „В стремежа си към по-голяма енергийна независимост и намаляване на CO2 ние повишихме целите си за възобновяема енергия. Тази директива е доказателство, че Брюксел може да бъде небюрократичен и прагматичен. Ние определихме възобновяемите енергийни източници като надделяващ обществен интерес, рационализиране на процеса на одобрение. Нашият фокус обхваща вятърна енергия, фотоволтаици, водна енергия, геотермална енергия и приливни течения. Биомасата от дървесина ще остане класифицирана като възобновяема енергия. Съгласно принципа на „Позитивно мълчание“ инвестициите ще се считат за одобрени при липса на административна обратна връзка. Сега спешно се нуждаем от дизайн на пазара на електроенергия в ЕС и незабавно преминаване към водород за по-екологичен преход“.

 

Следващи стъпки

Законът беше приет с 470 гласа "за", 120 "против" и 40 "въздържал се". Сега ще трябва да бъде официално одобрен от Съвета, за да влезе в сила.

 

Заден план

Преразглеждането на законодателството произтича от пакета „Годни за 55“, адаптиращ съществуващото законодателство в областта на климата и енергетиката, за да изпълни новата цел на ЕС за минимум 55% намаление на емисиите на парникови газове (ПГ) до 2030 г. (REDIII). Предложените цели бяха допълнително повишени в рамките на пакета REpowerEU, който има за цел да намали зависимостта на Европа от вноса на изкопаеми горива от Русия след нейната агресия в Украйна. Този закон въвежда и нови мерки, насочени към съкращаване на процедурата за одобрение за внедряване на възобновяеми енергийни източници.

 

Конференция за бъдещето на Европа

С приемането на този доклад Парламентът отговаря на очакванията на гражданите, изразени в предложения 3(1), 3(3), 3(4), 3(5) и 3(6) от заключенията на Конференцията за бъдещето на Европа да ускори зеления преход на ЕС, по-специално чрез: увеличени инвестиции във възобновяема енергия; намаляване на зависимостта от вноса на нефт и газ чрез проекти за енергийна ефективност и разширяване на предлагането на чиста и възобновяема енергия; подобряване на качеството и взаимосвързаността на електрическата инфраструктура, за да се даде възможност за преход към възобновяеми енергийни източници; инвестиране в технологии за производство на възобновяема енергия, като ефективно производство и използване на зелен водород; и инвестиране в проучването на нови екологични източници на енергия и методи за съхранение.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев