Състояние на ЕС: Украйна, Зелена сделка, Икономика, Китай, Изкуствен интелект

Депутатите обсъдиха състоянието на Европейския съюз с Урсула фон дер Лайен © European Union 2023-EP
13.09.2023 / 20:54

В годишния дебат за състоянието на Европейския съюз евродепутатите разпитаха председателя фон дер Лайен относно работата на Комисията в миналото и нейните планове до изборите през юни 2024 г.

Откривайки дебата, председателят на ЕП Роберта Мецола каза: „Европейският съюз днес е по-силен и по-обединен от всякога. Светът се променя и Европа също трябва да се адаптира и променя заедно с него. Трябва да продължим да се стремим да превърнем нашата Европа в място на равни възможности, на достъп, на просперитет - където всеки може да разгърне своя потенциал. Трябва да продължим реформите. Винаги трябва да държим тревогите на хората в центъра на всички наши действия.“

Председателят на Комисията фон дер Лайен каза, че ЕС е претърпял значителна трансформация, откакто тя за първи път представи програмата си през 2019 г., добавяйки: „Изпълнихме над 90% от политическите насоки, които представих“ тогава.

Относно Зелената сделка, декарбонизацията на европейската индустрия при запазване на нейната конкурентоспособност, тя обяви антисубсидийно разследване на китайските електрически превозни средства. „Трябва да се защитим от нелоялни практики“, каза тя.

Президентът фон дер Лайен подчерта значението на справедливия преход за фермерите, семействата и индустрията и че „Европа ще направи „всичко необходимо“, за да запази конкурентното си предимство.“ Тя обяви проверка на конкурентоспособността от независим съвет за всяко ново законодателство.

По отношение на изкуствения интелект г-жа фон дер Лайен каза, че ИИ ще подобри здравеопазването, ще повиши производителността и ще помогне за справяне с изменението на климата. „Приоритет номер едно на Комисията е да гарантира, че ИИ се развива по ориентиран към човека, прозрачен и отговорен начин“, каза тя, като също така призова международна група от експерти, подобна на IPCC по изменението на климата, която да насочва развитието му.

Относно Украйна тя обяви, че Комисията ще предложи разширяване на временната закрила на ЕС за украинците и допълнителни 50 милиарда евро за четири години за инвестиции и реформи. Нашата подкрепа за Украйна ще продължи.

Председателят на Комисията също се позова на върховенството на закона, разширяването, миграцията, отношенията между ЕС и Африка, инициативата Global Gateway, изменението на климата, продоволствената сигурност и предстоящата среща на върха на социалните партньори.

 

Можете да гледате цялата й реч тук.

 

Лидери на политически групи

Манфред Вебер (ЕНП, Германия) подчерта три приоритета. Първо, икономически растеж и конкурентоспособност, казвайки, че „имаме нужда от растеж, имаме нужда от работни места, имаме нужда от достойни доходи, имаме нужда от просперитет, имаме нужда от силна индустрия“ и приветстваме инициативи за намаляване на бюрокрацията, инвестиране в иновации и култивиране на търговски отношения. Второ, той цитира миграцията, подчертавайки, че Европа трябва да реши кой може да влезе на нейните граници и подчертавайки „европейското ДНК“ на защитата на бежанците. Трето, той изтъкна необходимостта от Европейски отбранителен съюз и необходимостта от „оптимизъм, визия, ценности и готовност за следващата стъпка към превръщането в истински Европейски съюз“.

Iratxe García (S&D, ES) каза, че основният приоритет на ЕС трябва да бъде реиндустриализацията за постигане на стратегическа автономия, като същевременно се напредва зеленият преход за спиране на последиците от изменението на климата. Тя благодари на президента фон дер Лайен за ясното й послание в подкрепа на Зелената сделка, но изрази съжаление за липсата на акцент върху консолидирането на социалния стълб на Съюза. Г-жа Гарсия призова за включване на насилието, основано на пола, в списъка на престъпленията на ЕС и за използване на замразените руски активи за подпомагане на финансирането на възстановяването на Украйна. Тя също така призова ЕС да осигури сделка по пакта за миграцията и подчерта, че „парите на европейците не могат да свършват в джобовете на правителства, които злоупотребяват с основните права на хората“.

Stéphane Séjourné (Renew, FR) подчерта колко е важно да се използват максимално оставащите месеци на законодателния орган. Той подчерта положителните стъпки, направени в отговор на пандемията, агресията на Русия срещу Украйна и Европейската зелена сделка. Той настоя ЕС да се съсредоточи върху реиндустриализацията на Европа и отбеляза, че ЕС вече е регулирал цифровия „див запад“. Г-н Séjourné подчерта необходимостта от трайно решение на проблемите с миграцията. Той също така разкритикува "отровното" правило за единодушие в Съвета и призова Европа да се вслуша в отчаяните молби на съдиите в Полша и Унгария.

Филип Ламбертс (Зелени/ЕСА, Белгия) разкритикува „тези, които призовават за пауза“ в законодателството за климата и околната среда, като каза, че „ние не сме над природата (...) независимо дали ни харесва или не, има ограничения за това, което нашата планета може да поеме и какво може да даде." Той каза, че екологичният преход представлява „най-голямата икономическа възможност за Европа“. Ламбертс също така призова Европейската комисия да се заеме с жилищните проблеми и да засили усилията си срещу нарушаването на върховенството на закона, "и не само спрямо Полша или Унгария".

„В по-добра форма ли е ЕС днес, отколкото преди двадесет години?“ Ryszard Legutko (ECR, PL) попита. „Отговорът е не, тъй като има повече от всякога нестабилност, несигурност и инфлацията е висока.“ „Контрабандата на хора процъфтява, Зелената сделка е скъпа феерия, цената на общия дълг на ЕС ще бъде два пъти по-голяма от прогнозираната и бюджетът на ЕС е в хаос“, добави той. „Комисията се плъзга към олигархия, намесва се в националните политики и се опитва да свали правителства, които не харесват, като превърна върховенството на закона в карикатура.“

Марко Зани (ID, IT) каза, че относно Зелената сделка ЕС има „историческа възможност да бъде по-малко идеологичен и по-прагматичен“, добавяйки, че трябва да се справим с изменението на климата, без да навредим на „нашите фермери, фирми или собственици на сгради“. . Относно обявените разследвания на чуждестранни субсидии, г-н Зани постави под съмнение тяхната полезност, подчертавайки, че вече знаем, че Китай участва в нелоялна конкуренция. Относно миграцията той каза, че докато ЕС не успява да се съгласи, че „който няма право да бъде вътре, трябва да остане навън“, няма да е възможно да се „реши въпросът“.

Мартин Ширдеван (Левицата, Германия) каза: „Истинският политически успех се измерва със ситуациите в реалния живот на мнозинството от хората, а не с красноречиви речи.“ Той добави, че въпреки високите обещания, реалността за много европейци остава мрачна, с нарастващи разходи за живот и намаляващи реални заплати. Той подчерта борбите на работниците, самотните майки и пенсионерите, обвинявайки Комисията, че насърчава Европа, която все повече обслужва корпорациите вместо своите граждани, докато „95 милиона души в Европейския съюз са застрашени от бедност“.

 

Можете да гледате пълния дебат <a href="https://multimedia.europarl.europa.eu/en/package/state-of-european-union-2023_26404?tab=videos&photoType=25>тук</a>.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев