Светлана Цихановская към евродепутатите: подкрепете европейските стремежи на беларусите

Нуждаем се от помощ в нашата борба за въвеждане на демокрация в Беларус, каза Светлана Цихановская в обръщение към пленарната зала. © Европейски съюз 2013 - ЕП
13.09.2023 / 21:25

Беларусите искат да чуят, че страната им няма да бъде дадена на Путин като утешителна награда, каза беларуският опозиционен лидер в изгнание пред евродепутатите в сряда.

Обръщайки се към пленарното заседание, лидерът на демократичните сили на Беларус Светлана Цихановская призова членовете на ЕП да подкрепят европейската перспектива на Беларус и призова парламента да издигне отношенията си с демократична Беларус на ново ниво. Тя предложи подписването на меморандум преди изборите за ЕП през 2024 г. основата на сътрудничеството между Европейския парламент и демократична Беларус. „Беларусите искат да чуят, че нашата страна няма да бъде дадена на Путин като утешителна награда“, каза тя.

Г-жа Цихановская каза, че ще имат нужда от помощ в борбата си за въвеждане на демокрация в Беларус. Лукашенко не заслужава място в международната общност, а билет за международния съд в Хага, каза тя. Следващата година беларуските демократични сили трябва да започнат да издават собствени паспорти, които ще потвърждават беларуското гражданство, обяви г-жа Цихановская, което ще служи като документ за пътуване на беларуси в изгнание. ,.Скоро тя ще поиска от правителствата на ЕС да признаят този нов документ за пътуване.

 

Можете да гледате нейното изказване отново тук. (13.09.2023 г.)

 

Председателят на ЕП Мецола каза: „Хората на Беларус трябва да могат да живеят на свобода. Свободен от автокрация. Свободен от потисничество. Това е, което те искат. Това е, което те са избрали. Това те заслужават. Ще продължим да подкрепяме беларуските демократични сили и да играем активна роля в оформянето на отговора на Европейския съюз на продължаващата политическа криза в Беларус. Изключително важно е да разширим допълнително санкциите на Европейския съюз срещу режима и да не изпускаме от поглед какво са направили.“

 

Награда за председателя на ЕП Мецола

По време на двустранна среща председателят на ЕП Роберта Мецола получи от г-жа Цихановская „Кръста на добросъседството“, присъден на изключителни личности, които са помогнали значително за каузата на беларусите.

 

Евродепутати разтревожени от ситуацията в Беларус

В сряда парламентът прие и нов доклад за отношенията на ЕС с Беларус, подкрепяйки демократичните политически партии в страната в техните декларации относно европейските стремежи на беларусите. Евродепутатите призовават беларуския режим да освободи всички политически затворници и остро осъждат ролята на режима в Минск като съучастник в агресивната война на Русия срещу Украйна. Те отбелязват с голяма загриженост необузданото политическо, икономическо, военно и културно подчинение на Беларус на Москва, което превръща страната в де факто сателитна държава, разполагаща с тактически ядрени оръжия под руско командване.

В доклада евродепутатите също така призовават за по-строги санкции на ЕС срещу Беларус, като същевременно подчертават, че неотдавнашното пристигане на бойци от руската наемна група Вагнер създава нови потенциални рискове за сигурността за Украйна, както и за съседите на Беларус в ЕС и ЕС като цяло. Пълният текст ще бъде достъпен тук (13.09.2023 г.). Върховният представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел и евродепутатите също обсъдиха новия доклад във вторник следобед.

Докладът беше приет с 453 гласа „за“, 21 „против“ и 40 „въздържал се“.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев