70% от реактивните горива на летищата в ЕС ще трябва да бъдат екологични до 2050 г

Евродепутатите искат доставчиците на гориво и летищата в ЕС да дадат повече място на устойчивото гориво
14.09.2023 / 09:34

В сряда евродепутатите одобриха нов закон за увеличаване на използването на устойчиви горива, като усъвършенствани биогорива или водород, в авиационния сектор.

Авиационните правила на RefuelEU са част от пакета „Fit for 55“, планът на ЕС за намаляване на емисиите на парникови газове с поне 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. и за гарантиране, че ЕС ще стане климатично неутрален до 2050 г. Те се стремят да насърчат авиационният сектор да използва устойчиви авиационни горива с цел намаляване на емисиите.

 

Амбициозна времева линия

Евродепутатите осигуриха амбициозен график за предоставянето на микса от реактивни горива, задължавайки летищата и доставчиците на гориво в ЕС да гарантират, че от 2025 г. поне 2% от авиационните горива ще бъдат екологични, като този дял ще се увеличава на всеки пет години: 6% през 2030 г., 20% през 2035 г., 34 % през 2040 г., 42% през 2045 г. и 70% през 2050 г. В допълнение, определен дял от горивния микс (1,2% през 2030 г., 2% през 2032 г., 5% през 2035 г. и постепенно достигане 35% през 2050 г.) трябва да съдържат синтетични горива като е-керосин.

 

Какво е зелено?

Съгласно новите правила терминът „устойчиви авиационни горива“ ще включва синтетични горива, определени биогорива, произведени от селскостопански или горски остатъци, водорасли, биологични отпадъци, използвано олио за готвене или определени животински мазнини. Рециклираните реактивни горива, произведени от отпадъчни газове и отпадъчна пластмаса, също се считат за „зелени“.

Евродепутатите гарантират, че горивата на базата на фуражи и хранителни култури и горивата, получени от палмови и соеви материали, няма да бъдат класифицирани като зелени, тъй като не отговарят на критериите за устойчивост. Те също успяха да включат възобновяемия водород като част от устойчив горивен микс, обещаваща технология, която може постепенно да допринесе за декарбонизацията на въздушния транспорт.

 

Нов етикет на полета

За да се насърчи декарбонизацията в авиационния сектор и да се информира по-добре обществеността, евродепутатите гарантират, че от 2025 г. ще има етикет на ЕС за екологичните показатели на полетите. Авиокомпаниите ще могат да продават своите полети с етикет, указващ очаквания въглероден отпечатък на пътник и очакваната ефективност на CO2 на километър. Това ще позволи на пътниците да сравняват екологичните показатели на полети, извършвани от различни компании по един и същи маршрут.

 

Цитати

Докладчикът на парламента Хосе Рамон Бауза Диас (Renew, Испания) каза: „Това е огромна стъпка към декарбонизацията на авиацията. Сега е време правителствата на ЕС да приложат новите правила и да подкрепят индустрията, за да осигурят рентабилно внедряване на устойчиви авиационни горива в цяла Европа, както и постигане на целите на ЕС. Няма време за губене. В един сложен и конкурентен свят аз напълно вярвам, че ReFuelEU е страхотна възможност за позициониране на Европейския съюз като световен лидер в производството и използването на SAF.“

 

Следващи стъпки

Новите правила относно устойчивите авиационни горива бяха приети с 518 гласа „за“, 97 гласа „против“ и осем гласа „въздържал се“. След като Съветът ги одобри, новите правила ще се прилагат от 1 януари 2024 г., а някои разпоредби - от 1 януари 2025 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев