Изпратиха Ставри Калинов в последния му земен път

Ставри Калинов
16.09.2023 / 18:22

Роднини, приятели и колеги се сбогуваха днес с големия български скулптор и художник Ставри Калинов, съобщи CROSS. Опелото се състоя в църквата "Свети Седмочисленици" в София.

Ставри Калинов почина на 13 септември на 78-годишна възраст.

Калинов е роден на 15 ноември 1944 във Видин, допълват от Уикипидея. През 1964 г. завършва гимназия във Видин и в три поредни години от 1966 до 1968 г. кандидатства за специалността „Скулптура“ в ВИИИ „Николай Павлович“ (днес Национална художествена академия). През тези години работи на свободна практика в областта на плаката, търговската реклама и изработката на художествени предмети. Приет е да следва през 1969 г. в специалност „Дърворезба“ в класа на проф. Асен Василев и завършва през 1977 г.

Работи с коприна, гипс, бронз, сребро, злато, студена керамика, но предпочитаният от него материал е стъклото. От 1973 г. взима редовно участие в скулптурни изложби. Първата си самостоятелна изложба Калинов открива през май 1980 г., когато излага 70 свои пластики. Следват изложби във Видин, Габрово, Варна, Несебър, Пловдив, както и в чужбина, Югославия, Италия, Австралия, Германия, Испания, Великобритания, Франция, САЩ, Швейцария, Белгия.

Ставри Калинов е сътворил статуетките, връчени на победителите в множество елитни конкурси в България. Носител е на различни награди, измежду които „Кристалната звезда“ на галерия „Макта“ за най-добра изложба на 1995 г. и наградата „Златен век“ на Министерство на културата за особен принос в развитието и популяризирането на българската култура (2006).

Снимка: Фейсбук
 
 

Copyright © 2008-2023 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев