Реформа на енергийния пазар на ЕС: защита срещу високи цени

Европейски парламент
20.09.2023 / 11:04

Енергийната криза и високите цени на електроенергията предизвикаха необходимостта от реформа на енергийния пазар на ЕС. За какво призовава парламентът?

Пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна създаде енергийната криза през 2022 г., тласкайки цените до нови върхове. Например европейският еталонен показател за електроенергия възлизаше на средно 339 евро/MWh през третото тримесечие на 2022 г., което е с 222% повече на годишна база.

Високите цени, сигурността на енергийните доставки и необходимостта от увеличаване на декарбонизацията накараха Европейската комисия да предложи реформа на пазара на електроенергия на 14 март 2023 г.

През септември 2023 г. Европейският парламент даде зелена светлина за началото на преговорите по реформата със Съвета.

 

По-силна защита на потребителите срещу нестабилни цени на енергията

„С това споразумение Парламентът поставя гражданите в центъра на дизайна на пазара на електроенергия, като забранява на компаниите да прекъсват захранването на уязвими и изложени на риск потребители, насърчавайки правото на споделяне на енергия, намалявайки скоковете на цените и насърчавайки достъпни цени за гражданите и компании“, каза Николас Гонсалес Касарес (S&D, Испания), евродепутат, който отговаря за управлението на новите правила за реформа на дизайна на пазара на електроенергия чрез Парламента.

Евродепутатите предлагат допълнително укрепване на защитата на потребителите срещу нестабилни цени. Потребителите трябва да имат право на договори с фиксирана или динамична цена, както и повече информация за опциите. Целта е да се направят цените стабилни и да се смекчи въздействието на внезапни ценови шокове.

Евродепутатите също искат страните от ЕС да забранят на доставчиците да прекъсват електроснабдяването на уязвими клиенти или да изискват от тях да използват системи за предплащане.

 

Защитете потребителите от манипулиране на енергийния пазар

Парламентът също така предлага нови мерки за по-добра защита на енергийния пазар на едро на ЕС и за справяне с манипулирането на пазара чрез укрепване на прозрачността, механизмите за надзор и ролята на Агенцията за сътрудничество между енергийните регулатори.

„В нашата работа се ръководехме от три основни принципа: правна съгласуваност и прозрачност, засилено европейско измерение и засилен пазар“, каза Мария да Граса Карвальо (ЕНП, Португалия), водещ евродепутат за тези предложения.

 

Следващи стъпки

Разговорите с националните правителства относно окончателната форма на реформата на пазара на електроенергия в ЕС могат да започнат, след като Съветът приеме своята позиция. Съветът вече постигна съгласие по предложение за регламент относно целостта и прозрачността на енергийния пазар на едро. Депутатите се надяват да постигнат споразумение със Съвета преди европейските избори през 2024 г.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев