Испанското председателство информира комисиите на ЕП относно приоритетите

Европейски Парламент
21.09.2023 / 20:37

Министрите провеждат поредица от срещи в парламентарни комисии, за да представят приоритетите на испанското председателство на Съвета.

Испания председателства Съвета до декември 2023 г. включително.

 

Комисия по култура и образование

На 7 септември изпълняващият длъжността министър на образованието и професионалното обучение Пилар Алегрия каза, че председателството ще се съсредоточи върху образователните отговори в подкрепа на Украйна, амбициозното прилагане на европейското образователно пространство, насърчаването на професиите в областта на науката и математиката сред жените и приноса на образованието към европейските ценности.

Джоан Субиратс, изпълняващ длъжността министър на университетите, каза на евродепутатите, че приоритетите са инициативата „Европейски университети“, сексисткото насилие и сексуалния тормоз във висшето образование, както и подобряването на достъпа до образование за уязвимите групи. Микел Исета, изпълняващ длъжността министър на културата и спорта , спомена устойчивото управление на културното наследство, подобряването на условията на живот за артистите и културните работници, сектора на видеоигрите и постигането на споразумение относно Европейския закон за свободата на медиите до декември 2023 г.

Евродепутатите подчертаха значението на взаимното признаване на квалификациите и в професионалното обучение, като например уменията, придобити в доброволческата дейност, докато други настояха за отмяна на предложените от Комисията съкращения на програмите Еразъм+ за 2024 г., Творческа Европа и Европейския корпус за солидарност. Те призоваха езиците на малцинствата в ЕС да бъдат включени в програмите на ЕС за образование и култура.

 

Комисия по заетост и социални въпроси

На 7 септември евродепутатите поискаха от Хосе Луис Ескрива, изпълняващ длъжността министър на приобщаването, социалната сигурност и миграцията , да постигне напредък в координирането на системите за социална сигурност, които в момента са заседнали в Съвета. Евродепутатите разпитаха министъра и относно плановете на президентството относно миграцията, особено относно социалните и трудовите права на мигрантите.

Йоланда Диас, изпълняваща длъжността испански вицепрезидент и министър на труда и социалната икономика, очерта три приоритета: социален диалог, достоен труд и социална икономика. Евродепутатите поискаха напредък по Директивата за работещите в платформи, която в момента се договаря. Те попитаха и за плановете на президентството за качествени стажове, както и за психичното здраве на работното място.

 

Вътрешен пазар и защита на потребителите

На 18 септември държавният секретар по европейските въпроси Паскуал Наваро очерта като приоритети реиндустриализацията, по-голямата социална и икономическа справедливост и адаптирането към зеления преход. На 30-ата годишнина на единния пазар г-н Наваро подчерта необходимостта пазарът да стане по-силен, по-стабилен и конкурентоспособен - с гражданите на ЕС в основата му.

Генералният секретар по въпросите на потребителите и хазарта, Рафаел Ескудеро, каза, че президентството планира да приключи преговорите по Инструмента за извънредни ситуации на единния пазар (SMEI), екодизайна, овластяването на потребителите за зеления преход, забраната за продукти, произведени с принудителен труд, строителни продукти и краткосрочни наеми.

Евродепутатите попитаха за напредъка по други важни досиета преди изборите за ЕС през 2024 г., а именно относно прозрачността на политическата реклама, Закона за изкуствения интелект, правото на ремонт и реформата на енергийния пазар. Бяха обсъдени също прилагането на Закона за цифровите услуги, регламента за безопасност на играчките и зелените претенции.

 

Сигурност и отбрана

На 18 септември министърът на отбраната Маргарита Роблес каза, че председателството ще работи за укрепване на капацитета на ЕС да защитава своите граждани и своите ценности, следвайки Стратегическия компас. Като подчерта необходимостта от взаимно допълване с НАТО, тя призова за повече баланс в разпределението на тежестта в алианса. Министърът подчерта, че Европа трябва да бъде обединена в подкрепа на Украйна и че ситуацията в Сахел трябва да бъде решена с единен отговор.

Евродепутатите попитаха за прилагането на стратегическия компас и как да подпомогнат капацитета на ЕС за бързо реагиране. Те също така изразиха загриженост относно ситуацията в Африка, по-специално региона на Сахел, като предложиха преосмисляне на стратегията на ЕС спрямо неговите африкански партньори. Те също така попитаха дали има начини за „натиск“ върху неохотните държави-членки да осигурят доставки за Украйна.

 

Селско стопанство и развитие на селските райони

Координацията на действията на ЕС и държавите-членки във връзка с войната в Украйна ще бъде приоритет, според министъра на земеделието, рибарството и храните Луис Планас на 19 септември. Украйна трябва да бъде подкрепена чрез укрепване на пътищата за солидарност на ЕС и подпомагане на износа им, каза той. Във връзка с търговията на селскостопански продукти с трети страни председателството ще защитава така наречените „огледални клаузи“, за да гарантира справедливо третиране на фермерите от ЕС.

В реакциите си евродепутатите призоваха за повече финансови средства за справяне с последиците от руската война в Украйна. Редица евродепутати призоваха за ясни критерии за това как трябва да се разпределя кризисният резерв на ОСП, докато други призоваха за повече действия при прилагането на стратегията „От фермата до вилицата“. Евродепутатите също попитаха дали председателството подкрепя контролирането на популацията на вълци в ЕС чрез законодателство.

 

Транспорт и туризъм

На 19 септември Ракел Санчес, изпълняващ длъжността министър на транспорта, мобилността и градската програма , подчерта, че председателството ще се съсредоточи върху проправянето на пътя за зелена и цифрова мобилност, напредвайки в работата по Трансевропейската транспортна мрежа (TEN-T) и Единната Европейско небе (SES), както и относно пакетите за морска безопасност и пътна безопасност. Héctor Gómez, изпълняващ длъжността министър на промишлеността, търговията и туризма, обеща на евродепутатите да обърнат специално внимание на осигуряването на цифровизацията, устойчивостта и достъпността на туризма и да ускорят работата по новите правила на ЕС за обмен на данни за краткосрочни наеми.

Депутатите приветстваха акцента върху TEN-T и SES и поискаха всички досиета в новите пакети за пътна и морска безопасност да бъдат третирани еднакво. Някои евродепутати попитаха за мерките за справяне с недостига на работна ръка в туристическия сектор, докато други припомниха искането на Парламента за създаване на туристическа агенция на ЕС.

 

Международната търговия

На 19 септември министърът на промишлеността, търговията и туризма Héctor Gómez каза, че те ще дадат приоритет на подобряването на достъпа на Европа до ключови суровини, увеличаването на диверсификацията на веригите за доставки и подкрепата за отвореността на търговията. Председателството също има за цел да подпише споразумението за свободна търговия с Чили, да финализира това с Мексико и да приключи преговорите по допълнителния инструмент (насочен към поддържане на екологичните и трудовите стандарти), за да проправи пътя за сделка със страните от Меркосур.

Евродепутатите разпитаха министъра как да продължи напред с търговските споразумения със страните от Меркосур, Мексико и Чили. Някои евродепутати призоваха председателството да настоява по-силно за споразумението с Меркосур и да се увери, че позицията на парламента да не свързва реадмисията с търговските въпроси се зачита по време на преговорите по новата обща схема за преференции (GSP).

 

Права на жените и равенство между половете

На 19 септември министърът на равенството Ирене Монтеро каза, че президентството работи за постигане на споразумение относно директивата за борба с насилието срещу жени и е готово да започне преговори по директивата за борба с трафика и стандартите за органите по въпросите на равенството. Що се отнася до равното третиране, председателството ще продължи да проучва как да се преодолее задънената улица в Съвета. Председателството ще се съсредоточи и върху правата на ЛГБТИК, върху стратегия за грижи и върху сексуалното и репродуктивно здраве и права.

В разгорещен дебат евродепутатите попитаха каква е стратегията на председателството относно директивата за борба с насилието срещу жени, особено относно включването на изнасилването в правилата. Някои поставиха под въпрос как президентството ще се справи с това досие, като се има предвид как правителството се отнася към националния закон на Испания за сексуалното съгласие. Освен това те разпитаха министъра относно правата на ЛГБТИК, относно включването на правото на аборт в договорите на ЕС и жените и безопасността в спорта.

 

Регионално развитие

На 20 септември Мария Хесус Монтеро, министър на финансите , каза на евродепутатите, че председателството ще се съсредоточи върху политиката на сближаване 2.0, която има за цел да вземе по-добре предвид регионалните различия, включително тези в най-отдалечените региони на ЕС. Политиката ще въведе по-голяма степен на гъвкавост и подобрено управление, както и ще служи като инструмент за устойчивост и по-ефективно управление на кризи. Тя също така спомена ролята на политиката на сближаване в изменението на климата и реиндустриализацията.

Депутатите приветстваха амбициозната програма и разпитаха министъра относно плановете за подобряване на използването на регионалните фондове през настоящия и бъдещия програмен период, относно планираните инициативи в Средиземноморието и в регионите на автомобилната индустрия. Те също призоваха за повече сътрудничество с Украйна, особено за бъдещото възстановяване на страната.

 

Граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи

Изпълняващият длъжността министър на приобщаването, социалната сигурност и миграцията Хосе Луис Ескрива каза на 20 септември, че миграционната политика на ЕС трябва да балансира хуманитарните задължения и защитата на границите. Той отбеляза, че отварянето на легални и безопасни пътища за миграция към ЕС ще помогне за това и в борбата с трафикантите на хора. Министър Ескрива също каза, че президентството ще приключи преговорите по директивата за единното разрешително, за удължаване на временната закрила на украинските бежанци и ще постигне напредък в дискусиите по директивата за правата за дългосрочно пребиваване.

Депутатите разпитаха председателството относно участието на Испания в инициатива на САЩ за създаване на центрове за обработка на мигранти в Централна Америка и Колумбия и относно миграционното споразумение между ЕС и Тунис. Други призоваха председателството да прокара своята програма за законна миграция в Съвета, докато някои поискаха да даде приоритет на борбата срещу трафикантите на хора.

 

Икономически и парични въпроси

Председателят на ECOFIN, първи заместник-председател на правителството и министър на икономиката и цифровата трансформация Надя Калвиньо каза на 20 септември, че председателството ще даде приоритет на работата по съюза на капиталовите пазари и банковия съюз за мобилизиране на публични и частни инвестиции в подкрепа на цифров и зелен преход на ЕС. Друг приоритет ще бъде пакетът за борба с изпирането на пари и борбата с данъчните измами и укриването на данъци. Президентството иска да приключи работата по пакета за икономическо управление до октомври 2023 г.

Депутатите попитаха за преразглеждането на управлението на банкови кризи и застраховката на депозитите, по което има разногласия в Съвета, и за преразглеждането на правилата за икономическо управление, особено относно необходимостта новите правила да позволяват възможност за продължаващи инвестиции. Членовете на ЕП разпитаха министър Калвиньо относно преразглеждането на фискалните правила и как да се гарантира, че средствата за възстановяване са от полза за гражданите и компаниите на ЕС.

 

Промишленост, изследвания и енергетика

На 20 септември Надя Калвиньо, първи заместник-председател на испанското правителство и министър на икономиката, цифровата трансформация и телекомуникациите , заяви, че Европа е принудена да предефинира ролята си и че цифровизацията е лост за тази трансформация. Тя се застъпи за възможно най-скорошно споразумение относно законодателството за киберустойчивост, директивата за електронна идентификация и целия „киберпакет“, както и за започване на преговори по Закона за гигабитовата инфраструктура.

Министърът на науката и иновациите Даяна Морант-Рипол призова за засилено сътрудничество с трети страни по програмата Хоризонт Европа и за напредък в преговорите в рамките на Съвета за партньорство за научни изследвания и иновации в Средиземноморския регион (PRIMA). Тя също така обяви, че председателството ще анализира въздействието на фонда за възстановяване върху научноизследователските политики. Що се отнася до космическата политика, тя изтъкна значението на програми като „Коперник“ и настоя за засилване на сигурността им.

Министърът на промишлеността, търговията и туризма, Héctor Gómez , заяви, че въпросът за прехода на европейската индустрия ще бъде от решаващо значение през следващия семестър, с необходимостта от установяване на декарбонизирана икономика в контекста на засилената международна конкуренция. Той посочи, че европейските малки и средни предприятия (МСП) ще трябва да бъдат спасени и обяви, че председателството ще работи за установяване на обща позиция относно Закона за нулевата нетна промишленост.

 

Риболов

Приносът към продоволствената сигурност при спазване на критериите за устойчивост е първият от трите приоритета, обявени на 20 септември от министъра на земеделието, рибарството и храните Луис Планас . Другите две са предизвикателството на декарбонизацията и съгласуването на многогодишния ОДУ (общ наличен улов) за онези видове, за които са необходими научни данни, като същевременно се подобрява цялостният процес на вземане на решения по този въпрос.

Депутатите подчертаха необходимостта от започване на дебат относно реформата на общата политика в областта на рибарството и обновяването на риболовния флот за най-отдалечените региони. Те също така поставиха под въпрос линията на действие на председателството по споразумението за риболов с Мароко. Споменаха се и преговори с Обединеното кралство, Норвегия и Сенегал. Почти всички членове на ЕП също подчертаха липсата на ангажираност от страна на настоящата Комисия и призоваха за комисар на пълно работно време за сектора на рибарството.

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев