Депутатите приеха на първо четене преминаване от хартиени към електронни документи в държавната финансова инспекция

Народното събрание в София
26.09.2023 / 10:51

Депутатите приеха на първо четене преминаване от хартиени към електронни документи в държавната финансова инспекция. Вносител на проекта е Министерският съвет, съобщи БТА. Срокът за предложения беше намален на три дни по искане на Парламентарната група ПП-ДБ, която посочи, че ще внесе предложения за повишаване на прозрачността на документите на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ).

Освен това се създава възможност за подаване, представяне и изпращане на документи по електронен път. Преминаването от хартиени към електронни документи ще ускори и повиши ефективността на процедурите по финансов одит на ДАФИ. Вносителите на петицията заявиха, че преминаването към електронни документи и използването на електронни средства при тяхното разпространение ще се извърши в съответствие с измененията на Закона за електронния документ и електронните удостоверителни услуги, Закона за електронното управление и Процедурния кодекс относно използването на системи за сигурни електронни услуги.

Наред с други промени беше актуализиран размерът на административните наказания, налагани по Закона за държавната финансова инспекция. Съответно държавните служители, както и служителите по граждански договори за управление и контрол, които извършат нарушения в контролната дейност по закона, занапред ще се наказват с глоба от 500 до 3000лв. вместо досегашната глоба от 200 до 2000 лв. ако действията им не съставляват престъпление. Освен това санкцията за неосигуряване на достъп на финансов инспектор до служебни помещения и документи ще бъде между 200 и 1500 лв. вместо сегашните 200-1000 лв.

Снимка: Владимир Шоков, БТА
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев