Нарушения на ценностите на ЕС: как може да действа ЕС (инфографика)

Разберете фактите в нашата инфографика
26.09.2023 / 11:36

ЕС разполага с инструменти за защита на своите ценности и бюджет, когато има риск от нарушение от държава-членка. Разберете как работят тези механизми.

Европейският съюз се основава на общи ценности, които обединяват държавите и хората. Тези ценности са посочени в самото начало на Договора за Европейския съюз, в член 2. Те включват зачитане на човешкото достойнство, свобода, демокрация, равенство, върховенство на закона и зачитане на правата на човека.

Нарушаването на ценностите на ЕС от държава-членка оправдава реакция на ниво ЕС.

 

Какво е върховенството на закона?

Върховенството на закона е една от ценностите на ЕС и ключов принцип в демократичните държави, тъй като спомага за гарантиране на справедливост и прозрачност, наред с други.

Принципът на върховенството на закона означава, че правителствата трябва да бъдат обвързани от закона, че не трябва да вземат произволни решения и че гражданите трябва да могат да оспорват действията си в независими съдилища.

Той също така включва борбата срещу корупцията, която несправедливо облагодетелства едни в ущърб на други, и защитата на свободата на медиите, като по този начин се гарантира, че обществеността е правилно информирана за работата на правителството.

През последните години Европейският парламент алармира за влошаващата се ситуация по отношение на върховенството на закона в някои страни от ЕС. Евродепутатите предприемат действия и многократно призовават Европейската комисия и държавите-членки да защитят ценностите и бюджета на ЕС.

 

Процедурата по член 7

Процедурата по член 7 от Договора за Европейския съюз е въведена с Договора от Амстердам през 1997 г. Тя включва два механизма за защита на ценностите на ЕС :

Превантивни мерки, ако има явен риск от нарушаване на ценностите на ЕС

Санкции, ако такова нарушение вече е извършено.

Възможните санкции срещу съответната държава от ЕС не са ясно определени в договорите на ЕС, но могат да включват спиране на правото на глас в Съвета и Европейския съвет.

И за двата механизма окончателното решение трябва да бъде взето от представители на държавите-членки в Съвета. Праговете за постигане на решение са различни:

За превантивния механизъм решението в Съвета изисква мнозинство от четири пети от държавите-членки.

За да се установи наличието на нарушение, е необходимо единодушие между държавните и правителствените ръководители на ЕС.

Съответната страна от ЕС не участва в гласуването.

 

Правила за защита на бюджета на ЕС

През 2020 г. евродепутатите одобриха регламент, предназначен да защити фондовете на ЕС от злоупотреба от държавите-членки - това е известно като механизъм за поставяне на условия за върховенството на закона. Парламентът настоя той да се прилага не само когато средствата на ЕС се злоупотребяват пряко, като случаи на корупция или измами, но също и когато системните нарушения на основните ценности рискуват да засегнат управлението на средствата на ЕС.

Това означава, че зачитането на върховенството на закона и други ценности е условие за държавите-членки да получат средства от ЕС, тъй като парите могат да бъдат задържани от държави, в които установените нарушения на върховенството на закона компрометират управлението на средствата от ЕС.

 

Други мерки

Ако Комисията е на мнение, че държава-членка нарушава законодателството на ЕС, което означава неприлагане на правилата, договорени на ниво ЕС, тя може да започне производство за нарушение пред Съда на Европейските общности, което може да доведе до финансови санкции срещу страната.

Парламентът обръща голямо внимание на ситуацията с върховенството на закона в страните от ЕС, като подготвя доклади, които подчертават проблемите и призовават за действие, включително доклада за основните права през 2020 г. и 2021 г.

От 2020 г. насам Комисията публикува годишен доклад за върховенството на закона, който наблюдава както положителните, така и отрицателните развития, свързани с върховенството на закона във всички държави членки.

 

Действията на парламента по отношение на върховенството на закона в Унгария и Полша

Депутатите задействаха процедурата по член 7 за първи път през 2018 г., когато поискаха от Съвета да определи дали Унгария е изложена на риск от нарушаване на основополагащите ценности на ЕС.

Те изразиха редица опасения относно функционирането на институциите в страната, включително проблеми с избирателната система, независимостта на съдебната система и зачитането на правата и свободите на гражданите.

Парламентът подкрепи подобно предложение на Комисията по отношение на Полша.

На 15 септември 2022 г. парламентът заяви, че ситуацията в Унгария се е влошила по такъв начин, че страната се е превърнала в „избирателна автокрация“, конституционна система, в която се провеждат избори, но липсва зачитане на демократичните норми и стандарти. Докладът на парламента излага как ценностите на ЕС в страната са се влошили допълнително от 2018 г. насам, чрез „съзнателните и систематични усилия на унгарското правителство“. Евродепутатите заявиха, че бездействието на ЕС е изострило демократическото връщане назад и че част от средствата на ЕС трябва да бъдат задържани, докато страната не изпълни препоръките на ЕС и съдебните решения.

На 18 септември Комисията предложи да спре изплащането на 7,5 милиарда евро финансиране от ЕС на Унгария поради опасения относно върховенството на закона, за да се гарантира защитата на бюджета на ЕС и финансовите интереси на ЕС. Членовете на ЕП, които ръководеха правилата за защита на бюджета на ЕС чрез Парламента, приветстваха предложението, като призоваха страните от ЕС в Съвета да предприемат следващите стъпки.

На 1 юни 2023 г., в светлината на предстоящото унгарско председателство на Съвета на ЕС, което започва през юли 2024 г., Парламентът отново разкритикува събитията в Унгария. Евродепутатите подчертаха управлението с указ, атаките срещу правата на ЛГБТИК+ и учителите, както и системната корупция. Те осъдиха кампаниите на унгарското правителство срещу ЕС, поставяйки под въпрос годността на страната да поеме председателството. Те също така повториха опасенията си относно злоупотребата със средствата на ЕС.

На 11 юли 2023 г. членовете на ЕП осъдиха последното отстъпление от ценностите на ЕС в Полша. Резолюцията се фокусира върху неотдавнашното преразглеждане на изборните правила в страната; относно новия административен орган с правомощия да забранява на лица да заемат публични длъжности, който според критиците е насочен към фигури от опозицията; и относно допълнителни опасения относно съдебната независимост.

Още снимки от новината

...........................................................

 

Източник: https://www.europarl.europa.eu/
 
 

Copyright © 2008-2024 Общинска организация на инвалидите - Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев